Namiesto výletu do Nórska išla do krytu. Študentka opísala, aký je život vo vojnovej zóne

TA3 ČTK
17.3.2022 13:52

Nebol čas pripraviť sa na vojnu, hovorí Olha Oltarževská, ktorá už tri týždne žije v suteréne svojho domu v Kyjeve. Spolu s rodinou sa v ňom ukrýva pred ostreľovaním ruských vojakov, ktorí 24. februára vpadli na Ukrajinu. Priepastný rozdiel medzi životom pred inváziou a teraz, keď je ukrajinská metropola vojnovou zónou, opísala 22-ročná ukrajinská študentka.

Namiesto výletu do Nórska išla do krytu. Študentka opísala, aký je život vo vojnovej zóne
Reprofoto Youtube.com

Výbuchy počuť každý deň

Oltarževská si pred 24. februárom plánovala splniť svoj dlhoročný sen - vidieť na vlastné oči polárnu žiaru - a na prelome februára a marca si preto kúpila letenky do Nórska. Pre vpád cudzej armády bol ale jej let zrušený a kufor, ktorý mala zabalený na cesty, si odniesla do krytu.

"Nemala som veľa času pripraviť sa na vojnu. Vzala som si len to, čo som si pripravila na výlet do Nórska - pas, oblečenie, spodné prádlo a jedlo," hovorí s tým, že vôbec nechodia von. "Všetci sme sem zišli 24. februára a odvtedy tu žijeme" vysvetlila Oltarževská.

Jej domovom je teraz suterén domu na severozápadnom predmestí Kyjeva, ktoré sa nachádza v bezprostrednej blízkosti ťažko ostreľovaných miest Irpin, Buča a Hostomeľ. Výbuchy počuje každý deň.

Suterén domu na ochranu pred streľbou prispôsobil jej otec. "Je tu veľká zima a vlhko, takže toho moc nenaspíme," uviedla študentka na videu, kde ukazuje realitu života v kryte. Doplnila, že najmladší obyvateľ má dva roky.

Kryt poskytli aj deťom susedov

Čas, ktorý predtým venovala hodinám španielčiny, hudbe a štúdiu, teraz trávi dopisovaním si s okolitým svetom, písaním článkov a staraním sa o deti susedov, s ktorými sa hrá a varí pre ne. Niektoré povinnosti ale aj cez vojnový stav prekvapivo zostávajú. "Škola sa nás snaží donútiť aj v týchto podmienkach písať záverečné práce," podotkla s miernou nechuťou študentka Kyjevskej univerzity.

V kryte je spoločne s rodinou, udržiavať kontakt s priateľmi je však ťažšie. "Pokiaľ ide o priateľov, polovica z nich odišla, druhá zostala," dodala študentka. Ukrajinskí muži museli pre všeobecnú mobilizáciu na Ukrajine zostať. "Prestala som sa rozprávať s kamarátkou, ktorú som poznala 17 rokov, pretože hneď v prvý deň vojny so svojím priateľom odišli do Moldavska. Považujem to za zradu," uviedla.

Sama je presvedčená, že v Kyjeve zostane. "Momentálne neuvažujeme, že by sme z mesta alebo z krajiny utiekli. Nielen, že je to veľmi riskantné, ale naši susedia k nám vzali svoje deti a veľa domácich miláčikov, o ktoré sa musíme starať. Sme v okolí jediní, ktorí majú tento kryt," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok