Vyhostenie ruských diplomatov je sklamaním, neostane bez odpovede, reaguje Moskva

TA3 ČTK TASR
17.3.2022 13:39

Vyhostenie troch ruských diplomatov v súvislosti so špionážnou aférou na Slovensku nie je priateľský krok, ktorý mohol byť ponechaný bez odpovede. Podľa agentúry TASS to vo štvrtok uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

Vyhostenie ruských diplomatov je sklamaním, neostane bez odpovede, reaguje Moskva
TASR/AP

Slovensko začiatkom týždňa rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v Bratislave kvôli ich činnosti odporujúcej viedenskej dohode o diplomatických stykoch. Slovenská polícia zadržala v prípade štyri osoby pre podozrenie zo špionáže v prospech Ruska.

Jeden zo zadržaných sa objavil na nahrávke s asistentom vojenského pridelenca ruského veľvyslanectva Sergejom Solomasovom, od ktorého okrem iného bral peniaze. Podľa denníka N je Solomasov jedným z trojice pracovníkov ruského veľvyslanectva, ktorých Slovensko v reakcii na aféru vyhostilo.

"Sme sklamaní z ďalšieho nevľúdneho kroku zo strany slovenských úradov. Pod prehnanou zámienkou sa rozhodli do 72 hodín vyhostiť troch diplomatických zamestnancov ruských zahraničných misií... Na pozadí démonizácie vzťahov s Ruskom zo strany Západu takáto politika zámerného zhoršovania na bilaterálnej úrovni vedie k degradácii našej spolupráce," povedala Zacharovová.

"Možno alebo zrejme sa Bratislava s rovnakou posadnutosťou snaží držať krok s ostatnými západnými krajinami, ktoré sú k nám nepriateľské, a tak sa zaviazala rozpútať protiruskú kampaň zrejme neuvedomujúc si, kam by ju to mohlo priviesť – a privedie, ak sa toto všetko nezastaví," dodala Zacharovová.

Moskva obvykle na vyhostenie svojich diplomatov reaguje recipročne – vypovedaním rovnakého počtu diplomatických pracovníkov zo zastúpenia danej krajiny v Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok