Na Slovensku má v rámci posilnenej prítomnosti NATO pôsobiť do 200 slovinských vojakov

TA3 TASR
17.3.2022 11:31

V rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO by na Slovensku malo pôsobiť do 200 slovinských vojakov. Schválený mandát hovorí o stovke vojakov Slovinska, preto sa má upraviť. Malo by ísť o mechanizovanú rotu s kolesovou obrnenou technikou, pravdepodobne budú na Lešti.

Na Slovensku má v rámci posilnenej prítomnosti NATO pôsobiť do 200 slovinských vojakov
TASR/Pavel Neubauer

Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii so svojím slovinským náprotivkom Matejom Toninom. "Predpokladám, že v horizonte mesiaca alebo dvoch môže dôjsť k postupnému príchodu slovinských ozbrojených síl na naše územie," načrtol Naď. Poukázal na schvaľovacie procesy v oboch krajinách. Zároveň pripustil aj ďalšie zmeny počtov v schválenom mandáte eFP.

Témou rokovania bola aj situácia na Ukrajine. "Som veľmi rád, že na jednej strane máme spoločnú spoluprácu v oblasti pomoci Ukrajine a na druhej strane nám Slovinsko pomáha, aby sme zvládli zásadný prílev vojnových utečencov na Slovensko," vyhlásil Naď. Tonin potvrdil vyslanie humanitárnej pomoci na základe požiadavky Slovenska.

Ministri na rokovaní hovorili aj o modernizačných projektoch a plánoch v ozbrojených silách. V nadväznosti na stredajšie rokovanie ministrov obrany NATO slovenský minister zdôraznil, že obranné výdavky vo výške dvoch percent sú minimom, ktoré členské krajiny majú a budú znášať. "Je to mimoriadne potrebné, aj z hľadiska modernizácie ozbrojených síl," dodal.

Ministri sa zhodli tiež na tom, že nový prístup k obrane v rámci NATO a súvisiace aktualizované strategické dokumenty musia reflektovať "novú realitu", ktorú Rusko prinieslo do celej Európy. "Aby bolo úplne jasné, komu ide o mier, demokraciu a slobodu a kto je tu zásadným narušiteľom, agresorom a krajinou, ktorá nezdieľa spoločné hodnoty s krajinami NATO, EÚ ani svetového spoločenstva," povedal Naď.

Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok