Francúzsko vyšetruje smrť kameramana stanice Fox News ako možný vojnový zločin

TA3 TASR
17.3.2022 07:06

Francúzska prokuratúra začala v stredu vyšetrovať - ako možný vojnový zločin - smrť francúzsko-írskeho kameramana americkej spravodajskej stanice Fox News Pierra Zakrzewského, ktorý zahynul neďaleko Kyjeva pri pokrývaní vojny na Ukrajine. Informovala agentúra AFP.

Francúzsko vyšetruje smrť kameramana stanice Fox News ako možný vojnový zločin
Twitter/NEXTA

Francúzski prokurátori vyšetria možné obvinenia z "úmyselného ublíženia osoby chránenej medzinárodným právom" a "úmyselného útoku proti civilistom, ktorí sa nezúčastňovali na ozbrojenom konflikte".

Francúzska prokuratúra bežne vyšetruje prípady násilných úmrtí Francúzov, ktorí zahynuli v zahraničí, uvádza AFP. Zakrzewski a ukrajinská producentka televízie Fox News Olexandra Kuvšynovová zomreli v pondelok, keď ich vozidlo zasiahla streľba v obci Horenka neďaleko Kyjeva. Pri tomto incidente utrpel zranenia aj korešpondent Fox News Benjamin Hall.

Zakrzewski bol skúseným kameramanom, ktorý v minulosti zdokumentoval aj ozbrojené konflikty v Iraku, Afganistane a Sýrii. Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian vyjadril v stredu sústrasť jeho rodine a blízkym. Dodal pritom, že "ozbrojené zložky majú v súlade s medzinárodným právom povinnosť chrániť novinárov".  

Počas troch týždňov trvajúcej vojny na Ukrajine zahynulo už viacero novinárov, vrátane amerického dokumentaristu Brenta Renauda a ukrajinského reportéra Jevgenija Sakuna. Ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová v utorok oznámila i smrť ukrajinského novinára Viktora Dudara, ktorý zahynul v bojoch v okolí prístavného mesta Mykolajiv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok