Portugalsko nemôže zakázať vstup ruskému oligarchovi Abramovičovi

TA3 TASR
16.3.2022 17:51

Portugalsko nemôže zakázať ruskému oligarchovi Romanovi Abramovičovi vstup do krajiny, pretože má portugalské občianstvo. V stredu to oznámil portugalský minister zahraničných vecí Augusto Santos Silva v reakcii na sankcie EÚ voči ruskému miliardárovi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Abramovič
SITA

Abramovič získal portugalské občianstvo minulý rok podľa zákona z roku 2015, ktorý ponúka občianstvo potomkom sefardských Židov, ktorí boli vyhnaní z Pyrenejského polostrova počas stredovekej inkvizície.

Minister Silva uviedol, že vláda plánuje sprísniť tento zákon, pričom zmenu odobril aj portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Zmeny sa však nebudú môcť uplatniť retroaktívne. Lisabon chce implementovať všetky sankcie voči Rusku, ktoré sú prijaté na úrovni EÚ.

V januári začala portugalská prokuratúra vyšetrovanie o udelení občianstva ruskému oligarchovi a v závislosti od výsledkov mu môže byť občianstvo odobraté. Hovorca Abramoviča poprel akékoľvek previnenie v tejto veci.

Od roku 2015 pomocou spomínaného zákona získalo občianstvo takmer 57-tisíc potomkov sefardských Židov, informuje agentúra Reuters. Abramovič patrí medzi niekoľkých ruských miliardárov, ktorí sa ocitli na sankčnom zozname EÚ pre vojenský útok Moskvy na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok