Slovensko ukázalo, ako vyzerá európska solidarita, vyhlásil chorvátsky minister vnútra

TA3 TASR
16.3.2022 17:36

Slovensko ukázalo čo znamená európska solidarita a za čo by sme mali ako Európania bojovať. Počas stredajšej návštevy hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom to vyhlásil podpredseda vlády Chorvátskej republiky a minister vnútra Davor Božinovič, ktorý ocenil odhodlanie pomôcť ľuďom v núdzi. V sprievode ministra vnútra SR Romana Mikulca si bol na východnej hranici pozrieť systém, zvládajúci prílev vojnových utečencov z Ukrajiny.

Ako Božinovič ozrejmil, v Chorvátsku od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine našlo útočisko približne 7000 vojnových utečencov. Nevylúčil, že tento počet bude narastať, a to nielen v Chorvátsku, ale i iných štátoch Európskej únie (EÚ). Je preto podľa jeho slov potrebné v rámci EÚ spolupracovať. Chorvátsky minister vnútra sa zúčastnil aj na stretnutí operačného štábu v Sobranciach.

"Chorvátskej delegácii sme priamo na mieste ukázali náš systém a myslím, že sme dokázali, že sme krajinou, ktorá dokáže ochrániť schengenskú hranicu," skonštatoval Mikulec. Preukázalo sa podľa neho aj to, že Slovensko od začiatku vojny na Ukrajine prejavuje obrovskú mieru solidarity. Šéf rezortu vnútra upozornil aj na skúsenosti Chorvátska s utečencami prichádzajúcimi do Európy po "balkánskej trase".

Témami bilaterálneho stretnutia boli tiež spolupráca policajných zborov najmä počas dovolenkovej sezóny, štatút dočasného útočiska pre vojnových utečencov z Ukrajiny, ktorý Chorvátsko plánuje po vzore Slovenska zaviesť, a tiež Schengen. "Slovenská republika podporuje a bude podporovať aj na ďalších samitoch v rámci EÚ to, aby Chorvátsko sa čo najskôr stalo členom schengenského priestoru," povedal v tejto súvislosti Mikulec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok