Rozkazy na poslednú chvíľu, ľútosť a hanba. Ruskí vojaci v ukrajinskom zajatí prehovorili o vojne

TA3
17.3.2022 17:00

Ruský prezident Vladimir Putin vydal rozkazy páchať zločiny. Nejde len o demilitarizáciu Ukrajiny alebo porážku ozbrojených síl Ukrajiny, ničia sa mestá mierumilovných civilistov. Za zločiny, ktoré sme spáchali, budeme všetci súdení. Aj toto sú slová ruských vojnových zajatcov, ktorí skončili v rukách Ukrajincov.

ONLINE: Rusi zasiahli detskú nemocnicu aj pôrodnicu. Ukrajina zakázala vývoz pšenice
TASR/AP

Rozhovor s vojakmi

Približne desiatka takýchto zajatcov sa objavila na tlačových konferenciách, ktoré organizovali ukrajinské úrady. Je to len zopár zo stoviek zajatcov, o ktorých hovorí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Hodnota verejných vystúpení ruských vojakov môže byť podľa Ženevských konvencií, ktoré zakazujú zneužívanie vojnových zajatcov, otázna. Je totiž možné, že sa ocitli pod tlakom a boli nútení vyjadriť sympatie s názormi svojich väzniteľov.

S trojicou zajatých pilotov ruských vzdušných síl sa rozprávala aj CNN, pričom údajne nič nenasvedčovalo tomu, že by hovorili pod nátlakom. CNN požiadala o rozhovor s väzňami ukrajinské ministerstvo vnútra. Tento rozhovor sa konal bezprostredne po tlačovej konferencii minulý piatok v Kyjeve. Ľudia zo CNN boli počas rozhovoru jedinými novinármi v miestnosti a ukrajinské bezpečnostné služby, ktoré boli celý čas prítomné, nezasahovali do práce novinárov ani do komunikácie väzňov. Rozhovor bol vedený v ruštine. Väzni neboli spútaní, a hoci sa nepohli zo stoličiek a zdalo sa, že nie sú nijako fyzicky obmedzovaní.

Podľa CNN sa zdá, že medzi ruskými vojnovými zajatcami je rozšírený postoj, že vojna na Ukrajine nie je vojnou, ktorú chcú viesť. Rozhovor CNN s tromi ruskými zajatcami odhalil, že boli hlboko znepokojení svojou misiou a utrpením ukrajinských civilistov. Tvrdé slová adresovali svojmu vrchnému veliteľovi Putinovi, hovorili aj o plačlivých telefonátoch domov.

Najviac hovoril Maxim, dôstojník a pilot stíhacieho bombardéra. Maxim dostal "tajný bojový rozkaz" len deň predtým, ako Putin oznámil "špeciálnu vojenskú operáciu" proti Ukrajine. Čo si piloti myslia o Putinových tvrdeniach, že Ukrajinu riadia neonacisti? „Myslím si, že to bolo vymyslené ako zámienka a je to niečo, čo svet nedokáže pochopiť. Putin a jeho blízky okruh to však potrebujú, aby dosiahli svoje vlastné ciele,“ myslí si Maxim.

Zničená budova v Charkove TASR/AP

Tí, ktorí sú proti

"Nevideli sme žiadnych nacistov ani fašistov. Rusi a Ukrajinci vedia komunikovať rovnakým jazykom, takže vidíme v týchto ľuďoch to dobré," povedal Maxim. Na inom brífingu sa pre médiá vyjadril zajatý prieskumný dôstojník Vladimir: "Naša vláda nám povedala, že musíme oslobodiť civilné obyvateľstvo. Chcem povedať ruským vojakom: zložte zbrane a opustite svoje pozície, nechoďte sem. Každý tu chce mier." Vladimir zašiel ešte ďalej: "Chcem povedať nášmu vrchnému veliteľovi, aby zastavil teroristické činy na Ukrajine, pretože keď sa vrátime, povstaneme proti nemu."

Vladimir sa vyjadril aj k Mariupoľu. "Bola to hrozná udalosť, nielen preto, že je to zločin. Je to vandalizmus. Takéto veci nemôžete odpustiť. Bombardovať pôrodnicu?" kritizoval. Ďalší pilot, krstným menom Alexej, dodal: "V skutočnosti nezáleží na nás, koho bombardovať, čo bombardovať. Je to príkaz."

Maxim a jeho kolegovia piloti zdôraznili, že v súvislosti s ofenzívou na Ukrajine panuje všeobecné znepokojenie. "Naša jednotka bola úplne proti," povedal Maxim. "Majú veľa príbuzných a priateľov na Ukrajine a bolo im povedané, že to bude operácia lokalizovaná v DNR (odštiepeneckej Ruskom podporovanej oblasti Donecka), a nie útok na celú krajinu. Moja divízia bola úplne proti. Ak by sa Ukrajina chcela stať súčasťou Ruska, nadviazať nejakú spoluprácu - všetkými prostriedkami. Nikto by nebol proti. Ale nútiť ich je jednoducho neprijateľné," zdôraznil.

Dôveryhodnosť vyjadrení

K výrokom zajatých Rusov sa vyjadril Neil Greenberg, expert na duševné zdravie v defenzívnych podmienkach, ktorý pôsobí na King's College London. Vysvetlil, že podľa Ženevského dohovoru sú vojnoví zajatci povinní uvádzať len svoje mená, hodnosť, dátum narodenia a vojenské identifikačné číslo. „To je všetko. Takže skutočnosť, že hovoria viac, naznačuje, že sa buď dostali do ťažkej situácie, pretože na nich bol vyvíjaný tlak, alebo že sú natoľko zúfalí, že porušili protokol, pretože veria tomu, čo hovoria,“ povedal Greenberg pre CNN.

"Z psychologického hľadiska je zaujímavé, že priemerný vojak často nezdieľa politické ideály toho, kto riadi krajinu. Ak sa teda spýtate vojakov, prečo robia to, čo robia, často povedia, že to robia preto, lebo bojujú jeden za druhého - sme skupina bratov, a preto ideme robiť to, čo robíme, plníme príkazy a staráme sa o seba,“ vysvetlil expert.

Dobrovoľník ukrajinských síl územnej obrany pomáha žene prejsť cez ulicu v Charkove TASR/AP

Ďalší vojak zadržiavaný Ukrajincami sa na tlačovej besede rozplakal, keď hovoril o stretnutí s miestnymi obyvateľmi, ktorí povedali jeho jednotke, aby šla domov. Skonštatoval, že na Ukrajine nie sú "žiadni fašisti". Hovoril aj o zmätku medzi jednotkami. Jeho skupina uviazla v močiari a musela zničiť svoje bojové vozidlo. Niekoľko dní putovali pešo, kým sa dostali do dediny a po prestrelke sa vzdali.

Rozkazy na poslednú chvíľu

Iný vojak povedal, že veľmi skoro začalo byť zrejmé, že na Ukrajine Rusi nemali plniť úlohu mierotvorcov. "Pýtali sme sa veliteľov, čo tu do čerta robíme." Nemohli sa otočiť a odísť, lebo za nimi boli jednotky, ktoré strieľajú dezertérov. "Rakety lietajú na civilné obyvateľstvo, proti obyčajným mestám, nie na vojenské objekty. Hoci nám povedali pravý opak. Vzdali sme sa."

Maxim povedal, že svoje bojové rozkazy dostal deň predtým, ako Putin ohlásil inváziu. A potom, ako povedal, prišlo prekvapenie. "Rozkaz bol zrušený. Časť letectva, ktorá už vzlietla, sa musela vrátiť. Boli sme radi a mysleli sme si, že sa možno veci vyriešili mierovou cestou." Mýlil sa a čoskoro dostali zoznam súradníc cieľov na východnej Ukrajine, pričom si ani neboli istí, do čoho sa triafajú. "Súradnice označujú napríklad kolónu tankov. Nemôžeme si však byť istí, či tam nejaký tank skutočne je alebo nie."

O rozkazoch na poslednú chvíľu hovorili aj ďalší ruskí vojaci zajatí Ukrajincami. Sergej, ktorý bol súčasťou delostreleckej jednotky, na brífingu pre médiá uviedol, že „23. februára o 10:00 ich veliteľ nechal nastúpiť a povedal im o Putinovom rozkaze zaútočiť na Ukrajinu, zmocniť sa Kyjeva a „chrániť“. obyvateľstvo proti fašizmu a tyranii na Ukrajine“.

Čo bude potom?

Piloti, ktorí hovorili pre CNN, si neboli istí, ako sa vojna skončí. "Dúfam, že naši nadriadení majú kontrolu nad okolnosťami," skonštatoval Maxim, ktorý nechcel hovoriť o svojich predstavách či očakávaniach. "Samozrejme, naozaj chceme vidieť naše rodiny a blízkych. Stretnúť sa s nimi. A objať ich, pretože majú obavy."

"Za zločiny, ktoré sme spáchali, budeme všetci súdení rovnako. Inak to neviem povedať. Nedá sa to odhadnúť. Budú nás súdiť," povedal Maxim. Aj iný ruský vojak pred médiami vyjadril podobné pocity. "Je hrozné uvedomiť si našu chybu. Bude trvať roky, desaťročia, storočia, kým sa vzťahy napravia," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok