Sankcie už ovplyvnili export ruskej ropy, denne sa nepredajú tri milióny barelov

TA3
16.3.2022 15:56

Sankcie už ovplyvnili predaj ruskej ropy. Tri milióny barelov denne sa nepredá. Rusko exportuje 7 až 8 miliónov barelov ropy a ropných produktov denne.

Medzinárodná agentúra pre energetiku tvrdí, že sme svedkami zníženia exportu ropy a ropných produktov z Ruska o 2,5 milióna barelov denne, z čoho by 1,5 milióna barelov denne malo pripadať na ropu a 1 milión barelov denne na ropné produkty. 

Tieto straty sa podľa môžu ešte prehĺbiť. Podľa agentúry, ktorá tiež znížila prognózu rastu svetovej spotreby ropy, rastúce ceny komodít a sankcie uvalené na Rusko "zrejme výrazne oslabia rast globálnej ekonomiky" a zrýchlia infláciu. Na ropnom trhu bude pre nedostatok ponuky panovať neistota. 

Agentúra znížila predpoveď dopytu po rope v 2. a 3. kvartáli tohto roka o 1,3 milióna barelov denne. Prognózu rastu na celý rok skresala o 950-tisíc barelov denne na 2,1 milióna barelov denne a teraz predpokladá, že dopyt v priemere dosiahne 99,7 milióna barelov denne. Rusko exportuje 7 miliónov až 8 miliónov barelov ropy a ropných produktov denne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok