USA obnovili sankcie voči bieloruskému prezidentovi, platia aj pre jeho manželku a deti

TA3 TASR
15.3.2022 16:47

Spojené štáty v utorok opätovne zaviedli sankcie voči bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi v snahe potrestať krajiny podporujúce ruskú inváziu na Ukrajinu.

Lukašenko rok po voľbách: Nikdy som nebol diktátor
TASR/AP

Ministerstvo financií USA označilo Lukašenka za "hlavu skorumpovanej bieloruskej vlády, ktorej sieť sponzorov podporuje jeho najbližších spolupracovníkov a režim". Najnovšie opatrenia zmrazujú jeho aktíva, blokujú akékoľvek transakcie s americkými subjektmi a zakazujú mu vstup na územie USA. Washington uvalil sankcie aj na jeho manželku, dvoch dospelých synov a maloletého syna.

Ministerstvo financií USA taktiež oznámilo nové sankcie voči najvyšším predstaviteľom obrany v Rusku vrátane ôsmich námestníkov ministra obrany, ako aj generálneho riaditeľa štátom kontrolovanej organizácie zameranej na medzinárodný obchod s vojenským tovarom.

Medzi sankcionovanými predstaviteľmi je aj Viktor Zolotov, šéf ruskej Národnej gardy, ktorá podľa amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena "zasiahla proti ruským občanom, ktorí vyšli do ulíc protestovať proti brutálnemu vojnovému ťaženiu ich vlády na Ukrajine", a je tiež "zodpovedná za potláčanie nesúhlasu v okupovaných oblastiach" susediacich s Ruskom.

Washington tiež uvalil sankcie voči dvom agentom ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a takisto pozastaví vydávanie víz 25 ľuďom, ktorí sa podieľali na "podkopávaní demokracie v Bielorusku".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok