Máme dosť zbraní a dôvtipu na boj proti hlúpym Rusom. Odesa, perla Čierneho mora, sa pripravuje na najhoršie

TA3 ČTK
15.3.2022 15:46

Hrobové ticho sa nesie mestom, ktoré nespalo a ktorého centrum je opevnené, aby ochránilo takzvanú perlu Čierneho mora. Prístavné mesto Odesa zažíva veľmi napäté okamihy a pripravuje sa na najhoršie – vstup ruských vojsk, napísala agentúra EFE.

Ulice v strede mesta, kde je len pár desiatok ľudí, sú posiate barikádami. Väčšina obchodov má zatvorené a len niekoľko málo podnikov zostalo otvorených. Naopak vojakov je v uliciach množstvo.

Andrij, ktorý má ukrajinské aj libanonské občianstvo, býval televíznym moderátorom a teraz sa z neho stal vojak, ktorý stráži ulice v treťom najväčšom ukrajinskom meste. „Sme pripravení a som si istý, že ak sa Rusi pokúsia stenu preraziť, tak máme dosť zbraní a dôvtipu, aby sme bojovali proti týmto hlúpym Rusom,“ povedal agentúre EFE.

Zničenie Odesy, historický zločin

Pred týždňom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ruské jednotky sa chystajú bombardovať Odesu, čo označil za „historický zločin“. Ďalší scenár, s ktorým pracujú ukrajinské úrady, predpokladá, že sa Rusko pokúsi odrezať Odesu od zbytku Ukrajiny.

Pri týchto vyhliadkach sa mnoho obyvateľov Odesy rozhodlo odísť z mesta do okolitých krajín, napríklad do Rumunska či Moldavska. Ďalší sa však rozhodli zostať. Medzi nimi je aj 65-ročná Oľga, ktorá sa prechádza medzi vrecami s pieskom, ktoré tvoria barikády v meste. „A kam by som asi išla, do Francúzska?“ spýtala sa a dodala, že Odesa je jej mesto a nikdy neopustí svoj domov. „Samozrejme, teraz je situácia zlá, ale to prejde. Budeme bojovať,“ povedala.

Budú bojovať, aby sa mestu vrátil jeho lesk

Väčšina vojakov, ktorí so svojimi zbraňami strážia mesto pred vstupom ruských vojsk, nemá ani 25 rokov. Jeden z nich, ktorý nechce zverejniť svoju identitu, má len 21. Hliadkuje pred Odeským národným akademickým divadlom opery a baletu s fasádou v štýle talianskeho baroka, ktoré patrí k najstráženejším objektom v meste. Agentúre EFE povedal, že sú pripravení na akýkoľvek postup ruských jednotiek a že budú bojovať, aby sa raz mestu mohol vrátiť jeho stratený lesk.

Hudba v kluboch, ktorých je v meste veľa, momentálne nehrá. Jeden z majiteľov známeho klubu Ibiza Pavel Kucenko, ale agentúre EFE povedal, že diskotéku „čoskoro zasa otvorí“. Podnikateľ je optimista a povedal, že v meste zostane „až do konca", čo znamená „až do víťazstva“ nad Rusmi. Navyše, ani jeho rodina a priatelia z Odesy neodišli. „Dúfam, že situácia sa čoskoro zmení. Príde jar a zábava sa vráti,“ povedal a dodal, že nikdy nevidel Odesu v takom stave, s tak „prázdnymi ulicami“.

Medzi tými, ktorí ostali v strategickom meste, takmer nikto nepochybuje, že by utiekli v prípade, ak by Odesu obsadila ruská armáda. To tvrdili 18-roční študenti Danylo a Svitlana, ktorí sa prechádzali po bulvári pomenovanom po zakladateľovi mesta, španielskom admirálovi Josém de Ribasovi. „V našej krajine sa nám páči, nechceme odísť,“ povedal Danylo a Svitlana dodala: „Keby sa ale z Ukrajiny stalo Rusko, odišli by sme.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok