Vojnová mašinéria putinovského Ruska ohrozuje aj ostatné európske krajiny, hovorí Zelenskyj

TA3 TASR
15.3.2022 13:34

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok varoval západných lídrov, že "vojnová mašinéria" putinovského Ruska môže ohroziť aj ďalšie európske krajiny. Ruskú agresiu môže podľa Zelenského zastaviť len spoločný postup.

Zelenskyj má na Ukrajine masívnu podporu, ukázal to najnovší prieskum
TASR/AP

Zelenského slová zazneli vo videoposolstve k lídrom  desiatich severských, západoeurópskych a pobaltských štátov, ktorí sa zišli v utorok na summite v Londýne. Summit zorganizoval britský premiér Boris Johnson.

Ukrajinský prezident vyjadril vďaku tým krajinám, ktoré k ruskej vojenskej agresii zaujali "morálny postoj". Osobitné poďakovanie vyslovil Borisovi Johnsonovi, ktorý podľa neho v tomto smere zohráva vedúcu úlohu. Zelenskyj pritom varoval západných kolegov, že ruskú vojnovú mašinériu je potrebné zastaviť spoločne, ináč sa obráti aj voči nim.

"Rusko môžeme zastaviť. Môžeme zastaviť zabíjanie ľudí. Bude to ľahšie urobiť spolu, zastaviť deštrukciu demokracie a urobiť to na našom (ukrajinskom) území. Pretože v opačnom prípade Rusi prídu aj k vám," vyhlásil Zelenskyj, ktorý riadi obranu svojej krajiny z Kyjeva atakovaného ruskými inváznymi vojskami.

Svoje varovanie konkrétne adresoval pobaltským krajinám, pričom pripomenul aj sovietsku agresiu voči Fínsku z rokov 1939–40. Ruskí útočníci v posledných dňoch vystupňovali ofenzívu voči Kyjevu, ktorý sa im už takmer podarilo obkľúčiť. Z mesta bolo hlásených viacero útokov na obytné štvrte, pričom bola poškodená aj jedna zo staníc metra neďaleko centra Kyjeva. Z trojmiliónového ukrajinského hlavného mesta už od začiatku ruskej invázie z 24. februára ušla viac ako polovica obyvateľov.

Na summite v Londýne sa v utorok zišli predstavitelia krajín tvoriacich Spoločné expedičné sily (JEF), ktoré združujú Britániu, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Holandsko, Island, Lotyšsko, Litvu, Nórsko a Švédsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok