Spojené kráľovstvo uvalilo ďalšie vysoké clá na ruský tovar. Zakázalo aj vývoz luxusných výrobkov

TA3 TASR
15.3.2022 13:13

Vláda Spojeného kráľovstva v utorok uvalila ďalšie, až 35 % dovozné clá na množstvo ruského tovaru vrátane vodky. A zakázala vývoz luxusných výrobkov do Ruska pre jeho inváziu na Ukrajinu.

Rusi začínajú pociťovať sankcie
TASR/AP

"Chceme maximálne poškodiť vojnovú mašinériu ruského prezidenta Vladimira Putina a zároveň minimalizovať vplyv na britské firmy," uviedlo ministerstvo obchodu. "Ruská vodka je jedným z ikonických produktov, ktoré ovplyvní zvýšenie ciel, zatiaľ čo zákaz vývozu sa pravdepodobne dotkne luxusných vozidiel, špičkovej módy a umeleckých diel," dodalo.

Zoznam tovarov, na ktoré sa vzťahujú dodatočné clá, zahŕňa oceľ, drevo, obilniny, nápoje, kožušiny a biele ryby – to všetko v hodnote približne 900 miliónov libier (1,07 miliardy eur) ročne.

"Zákaz vývozu čoskoro nadobudne platnosť a zabezpečí, že oligarchovia a ďalší členovia elity, ktorí zbohatli za vlády prezidenta Putina a podporujú jeho nelegálnu inváziu, budú zbavení prístupu k luxusnému tovaru," uviedlo ministerstvo.

Spojené kráľovstvo odoberie tiež Rusku a jeho spojencovi Bielorusku tzv. doložku najvyšších výhod podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO), čo umožní Londýnu uvaliť clá na širokú škálu ruského tovaru.

"Spojené kráľovstvo spolupracuje s našimi zahraničnými partnermi a podporuje WTO, aby zabránilo tým, ktorí nerešpektujú medzinárodný poriadok založený na pravidlách, ťažiť z jeho výhod," uvádza sa v správe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok