Squatteri obsadili vilu oligarchu v Londýne, vo Francúzsku vymenili aktivisti zámky Putinovmu exzaťovi

TA3 ČTK
14.3.2022 17:51

Skupina squatterov v Londýne na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu obsadila dom patriaci ruskému miliardárovi Olegovi Deripaskovi, ktorý má blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Skupina obsadila rezidenciu na Belgrave Square 5 a vydala vyhlásenie, podľa ktorého by mala budova slúžiť ako centrum pre utečencov.

Squatteri obsadili londýnsku rezidenciu ruského miliardára Deripasku
TASR/AP

Využitie londýnskych rezidencií ruských sankcionovaných oligarchov pre ukrajinských utečencov navrhol v pondelok aj starosta metropole Sadiq Khan. Vo Francúzsku sa do vily bývalého Putinovho zaťa Kirilla Samalova vlámali dvaja aktivisti, ktorí ju chcú tiež ponúknuť ukrajinským utečencom.

Vy okupujete Ukrajinu, my okupujeme vás

Ruskí oligarchovia, vy okupujete Ukrajinu, my okupujeme vás,“ píše sa vo vyhlásení squatterov z Londýna. „Toto bohaté sídlo bude slúžiť ako centrum pre pomoc utečencom, Ukrajincom a ľuďom všetkých národov a etník.

V deklarácii sa skupina hlási k anarchizmu, odsudzuje Putina a jeho politiku. Britské elity označuje za „Putinových nohsledov“, ktorí „berú úplatky a spravujú majetky oligarchov“. Ako Putina, tak aj miestne elity vykázala skupina vulgárnymi termínmi do patričných medzí a vyzýva verejnosť na obsadenie nehnuteľností oligarchov aj inde.

Vilu oligarchu Deripasku v Londýne obsadili squatteri. TASR/AP

Majetok za dve miliardy

Členovia skupiny nebudú v budove bývať ani prespávať, naopak sa v nej budú pravidelne striedať a vyjadrovať nesúhlas a nebudú tak porušovať zákon.

Británia vo štvrtok zmrazila aktíva Deripasku, jedného z viacerých ruských oligarchov, na ktorých sa zamerala v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Deripaska vlastní podiely v skupine En+ Group, významnej ťažobnej a energetickej spoločnosti, ktorá vlastní UC Rusal, jedného z najväčších svetových výrobcov hliníka, píše Reuters. Jeho majetok v Británii sa odhaduje na dve miliardy libier vrátane portfólia nehnuteľností.

Obsadili aj vilu Putinovho exzaťa

Dvaja aktivisti, Pierre Haffner a Sergej Saveljev, v pondelok uviedli, že vo francúzskom prímorskom letovisku Biarritz obsadili luxusnú vilu, ktorá údajne patrí ruskému podnikateľovu Šamalovi. Ten bol v minulosti ženatý s dcérou Vladimira Putina Katerinou Tichonovovou. Aktivisti tvrdia, že v dome našli jeden zo Šamalových pasov a preklad moskovského účtu za elektrinu.

Haffner a Saveljev na sociálnych sieťach oznámili, že vymenili zámky a dom ponúknu ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou. Zverejnili aj fotky a videá, na ktorých pózujú na balkóne vily s ukrajinskou vlajkou.

Zakladateľ nevládnej organizácie Gulagu.net, ktorá sa venuje odhaľovaniu a zverejňovaniu prípadov mučenia v ruských väzniciach, Vladimir Osečkin uviedol, že francúzska polícia už oboch aktivistov zatkla. Osečkin, ktorý v súčasnosti žije vo Francúzsku, na facebooku vyzval miestne úrady, aby mužov okamžite prepustili a vilu ponúkli utečencom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok