Západ podpichuje Rusko, aby dobylo ukrajinské veľkomestá, tvrdí Putinov hovorca

TA3 ČTK
14.3.2022 14:12

Hovorca Kremľa v pondelok obvinil predstaviteľov Spojených štátov a Európskej únie, že svojimi provokatívnymi stanoviskami podnecujú Rusko, aby zaútočilo na veľké ukrajinské mestá.

Ruská armáda nepôsobí príliš profesionálne, chýba aj motivácia. Konflikt však stále môže eskalovať
TASR/AP

Podľa Peskova je dôvodom, aby potom mohli na Rusko zvaľovať vinu za smrť mierumilovných civilistov, napísala agentúra TASS. Hovorca ruského prezidenta súčasne nevylúčil úplné ovládnutie ukrajinských veľkomiest. Ukrajinské úrady obviňujú útočiace ruské sily zo zabitia tisícov civilistov, vrátane desiatok detí, kým Rusko popiera, že by útočilo na civilistov a civilné ciele.

Podľa ruskej agentúry Peskov upozornil na nedávne vyhlásenia poradcu pre národnú bezpečnosť amerického prezidenta Jakea Sullivana a šéfa únijnej diplomacie Josepha Borella o tom, že je vraj ruský prezident Vladimir Putin rozčarovaný pomalým postupom ruských síl vo veľkých mestách, vrátane Kyjeva a že kvôli tomu Moskva údajne zvyšuje množstvo cieľov a snaží sa poškodiť každú časť Ukrajiny. „Uvedené vysoko postavené osoby USA a EÚ – podľa všetkého – podpichujú Rusko k dobytiu veľkých miest na Ukrajine s cieľom zvaliť na našu krajinu zodpovednosť za smrť mierumilovných občanov. Pokladáme takéto pozície za provokačné,“ zdôraznil Peskov.

Hovorca tiež uviedol, že ruské „ministerstvo obrany – pri zaistení maximálnej bezpečnosti civilného obyvateľstva – nevylučuje možnosť úplného ovládnutia veľkých osídlených miest, ktoré sú teraz aj tak prakticky obkľúčené, s výnimkou oblastí využívaných pre humanitárne evakuácie“. Rusko má podľa Peskova dostatok síl, operácia na Ukrajine „postupuje podľa plánu a skončí sa v stanovenom čase a v plnom rozsahu“. Peskov však bližšie neuviedol, čo týmito slovami vlastne myslí.

Putinov hovorca uviedol, že Rusko dokáže minimalizovať škody spôsobené sankciami, ktoré Západ na krajinu uvaľuje v odvete za útok na Ukrajinu. „Sú všetky dôvodoy predpokladať, že následky tejto ekonomickej vojny budú obmedzené na minimum,“ vyhlásil.

Peskov tiež podľa agentúry Reuters poprel, že by Rusko požiadalo Čínu o vojenské vybavenie, ako tvrdia americkí predstavitelia. Za dezinformáciu to dnes označil aj Peking.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok