V kauze bývalého arcibiskupa Sokola vidí vyšetrovateľ zločin

SITA, HN
10.12.2012 10:24

V kauze trnavského arcibiskupa Jána Sokola podľa Hospodárskych novín vidí polícia zločin. „Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie,“ potvrdil hovorca trnavskej prokuratúry Mojmír Huna.

V kauze bývalého arcibiskupa Sokola vidí vyšetrovateľ zločin
TASR

Zatiaľ nikoho neobvinili

Trestné oznámenie podala audítorka, ktorá preverovala hospodárenie počas pôsobenia arcibiskupa Sokola. Stalo sa tak po odvolaní Sokolovho nástupcu Róberta Bezáka. Dôvodom mal byť nevýhodný prenájom pozemkov, prevod cirkevných peňazí na Sokolov účet či dvadsať miliónov korún pre občianske združenie jeho synovca. S médiami audítorka nechce hovoriť.

V prípade zatiaľ nikoho neobvinili, informuje denník. Vyšetrovateľ podľa Hunu rozhodne o konkrétnom obvinení po vyhodnotení dôkazov, ktoré teraz zabezpečuje. Za zločin hrozí tri až osem rokov väzenia. HN uviedli, že sadzba môže byť ešte vyššia, lebo podľa vyšetrovateľa bol páchaný „závažnejším spôsobom“, teda dlhšie obdobie. Arcidiecéza si objednala nový audit. „Vzhľadom na prebiehajúci audit a vyšetrovanie sa k celej veci nebudeme vyjadrovať,“ povedal HN hovorca Dušan Kolenčík.

Kolenčík Hospodárskym novinám povedal, že podozrenia nechcú komentovať aj preto, aby nedošlo z ich strany k ovplyvňovaniu. Vyšetrovateľ sa pri zdôvodnení trestného konania odvoláva na paragrafy, podľa ktorých mali v Trnave skresľovať účtovníctvo a údaje potrebné na jeho kontrolu.

Údajné milióny pre Metropolitánik

O audítorkinom podaní v lete informoval denník Sme. Pochybnosti sa majú týkať dlhého obdobia, preverovali roky 2002 až 2008. Milióny eur mali podľa trestného oznámenia smerovať občianskemu združeniu Metropolitánik, ktoré zastupoval Jozef Sokol. Metropolitánik sídli v Jacovciach, kde sa Sokol narodil.

Združenie tam stavia domov dôchodcov. Sokol vo vyhlásení vysvetľoval, že jeho priatelia, manželia z USA, v testamente odkázali svoj majetok na charitatívne ciele. Jedným z nich mal byť aj penzión pre dôchodcov. Audítorka tiež mala zistiť, že v diecéze nebolo evidovaných niekoľko desiatok účtov, na ktoré chodili cirkevné peniaze.

Pochybnosti boli aj okolo Bezákovho pôsobenia, uviedli HN. Vatikán ho podľa denníka odvolal z funkcie okrem iného pre založenie obchodných spoločností – Ninett, Hunt a Hanalex. Bezákovi vyčítali, že boli spravované laikmi mimo územia diecézy, ako aj hospodárenie v nich. Sokol v súčasnosti žije v Trnave, je na dôchodku. Bezáka poslali do Radvane, kde mal vypomáhať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok