Cvičenie s rakovinou prsníka? Prečo je to dobrý nápad

TA3/bd
13.3.2022 19:00

Ak si myslíte opak, ihneď na to zabudnite. Nielenže je možné cvičiť, ak podstupujete alebo ste nedávno ukončili liečbu rakoviny prsníka, ale aktívny pohyb môže výrazne prispieť k zlepšeniu vášho zdravia a pomôcť vám vyrovnať sa aj s emocionálnou stránkou liečby.

Cvičenie s rakovinou prsníka? Prečo je to dobrý nápad
FreePik

Kľúčom je vedieť, ako sa prispôsobiť aktuálnemu „normálu“ vášho tela, ktorý sa môže značne líšiť od vašej predrakovinovej kapacity. Cvičenie pre tých, ktorí prežili rakovinu prsníka, má mnoho potenciálnych výhod. Vo všeobecnosti je veľká väčšina aktivít bezpečná, pokiaľ to s pohybom nepreháňajú. 

Prečo je to dobrý nápad

Ak vám bola diagnostikovaná rakovina prsníka, mali by ste sa snažiť byť aktívni aspoň štyri hodiny týždenne. Štatistiky rakoviny prsníka ukazujú, že najaktívnejšie ženy, ktoré prežili rakovinu prsníka, mali približne o 40 percent nižšiu šancu úmrtia v porovnaní s tými, ktorí mali sedavé zamestnanie.

prsia FreePik

Prečo je fyzická aktivita taká povzbudzujúca?

Cvičenie pomáha udržať prebytočné tukové tkanivo na uzde. To je dôležité, pretože tukové tkanivo obsahuje estrogén – hormón, ktorý podnecuje rast mnohých druhov rakoviny, aj prsníka.

  • A to je len začiatok. Keď budete aktívni, získate ďalšie dôležité výhody, ako napríklad:
  • Menej vedľajších účinkov liečby: Byť aktívny môže zmierniť nevoľnosť súvisiacu s chemoterapiou, znížiť riziko krvných zrazenín a bojovať proti zápche.
  • Viac energie: Ľudia, ktorí cvičia počas liečby rakoviny prsníka, uvádzajú, že pociťujú až o 50 percent menšiu únavu v porovnaní s tými, ktorí majú sedavý spôsob života. 
  • Zlepšená nálada: Pacienti s rakovinou prsníka, ktorí dodržiavajú pravidelný cvičebný program, majú výrazne lepšiu kvalitu života a menej úzkosti a depresie ako tí, ktorí nie sú aktívni.
  • Lepší rozsah pohybu: Cielené naťahovacie cvičenia môžu zmierniť napätie vo svaloch paží a ramien, ktoré sa môže vyvinúť z jazvy v dôsledku operácie alebo žiarenia.
  • Zdravšie kosti: Liečba rakoviny prsníka môže zvýšiť riziko osteoporózy, ale cvičenie s hmotnosťou, ako je chôdza, joging a silový tréning, môže pomôcť v boji proti úbytku kostnej hmoty.
  • Silnejšie svaly: Odporové cvičenia môžu zohrávať dôležitú úlohu pri obnove sily a uľahčujú vám každodenné činnosti. Pomôžu tiež zabrániť strate svalov, ku ktorej môže dôjsť v dôsledku liečby.
  • Lepší spánok: Cvičenie je známym bojovníkom proti nespavosti, a to aj pre tých, ktorí majú rakovinu prsníka.

Existujú nejaké riziká?

Ak robíte silový tréning, začnite s ľahkými váhami, aby ste sa vyhli vedľajším účinkom. Odborníci sa zhodujú, že je bezpečné cvičiť počas a po liečbe. Je však dôležité dodržiavať všetky pokyny alebo preventívne opatrenia stanovené vaším lekárom, začať ľahkým tempom a intenzitu postupne zvyšovať.

cvicenie FreePIk

Chirurgia, chemoterapia a ožarovanie vás môžu vystaviť riziku lymfedému – keď sa mäkké tkanivá vašej paže, ruky, trupu alebo prsníka naplnia tekutinou. Táto tekutina sa môže hromadiť a nie je správne odvádzaná, čo spôsobuje opuch ramena a niekedy bolesť a dokonca zvýšené riziko infekcie kože ramena.

Existuje určitá obava, že zdvíhanie ťažkých váh alebo veľa opakovaní môže zvýšiť riziko lymfedému. To však nemusí nutne znamenať, že všetky silové tréningy zniesť zo stola. Začať s veľmi ľahkými váhami a postupným zvyšovaním intenzity sa nepovažuje za zvýšenie pravdepodobnosti lymfedému. Je tiež dôležité mať na pamäti, aj keď pravidelné cvičenie môže viesť k zvládnutiu únavy súvisiacej s liečbou, môžu nastať chvíle, keď ste príliš vyčerpaní na to, aby ste cvičili. Ak je to tak, netlačte na pílu.

vysetrenie FreePik

Je dôležité rešpektovať to, čím vaše telo prechádza alebo čím prešlo, keď sa zaoberáte diagnózou rakoviny. Existujú aj ďalšie riziká, ktoré musíte zvážiť, v závislosti od vášho liečebného plánu a akýchkoľvek zdravotných problémov, s ktorými by ste sa mohli stretnúť mimo rakoviny. U každého pacienta je to veľmi individuálne.

Najlepšie typy cvičenia

Akonáhle dostanete od svojho lekára zelenú, že je v poriadku začať cvičiť, vybudujte si aspoň 30 minút aktivity denne. Chôdza je dobrý spôsob, ako začať. Je ľahké stanoviť si cieľ, či už so vzdialenosťou alebo počtom krokov, a vidieť, ako sa zlepšujete. Keď začnete a zistíte, že máte dosť síl, skúste niečo iné:

  • Beh alebo joging
  • Jazda na bicykli
  • Tancovanie
  • Joga s určitými úpravami. (Dajte svojmu inštruktorovi vedieť o svojej rakovine prsníka alebo vyhľadajte kurz pre pacientov s rakovinou prsníka.)
  • Pilates
  • Odporové cvičenia, spočiatku pod vedením fyzioterapeuta.

Témy: rakovina pacient
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok