Útokom na Javoriv Rusko ukázalo USA prostredník, tvrdí analytik

TA3 TASR
13.3.2022 14:07

Rusko nedeľňajším raketovým útokom na výcvikové stredisko Javoriv v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti "ukázalo USA prostredník", konštatoval Daniel Szeligowski, vedúci programu pre východnú Európu a vedúci výskumný pracovník pre Ukrajinu z Poľského inštitútu medzinárodných vzťahov. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

Útokom na Javoriv Rusko ukázalo USA prostredník, tvrdí analytik
TASR/AP

Podľa Sky News je kľúčová časť Szeligowského reakcie zameraná na stratégiu administratívy amerického prezidenta Joea Bidena, ktorá sa snaží vylúčiť opatrenia, ktoré by eskalovali konflikt (ide najmä o reakciu USA na výzvy na vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou).

"Prestaňte hovoriť (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi, čo nebudete robiť, povedzte mu, čo urobíte," vyzval Szeligowski. Podľa stanice BBC Ukrajina informovala, že na vojenskú výcvikovú základňu bolo odpálených 30 ruských rakiet. Úrady uvádzajú, že pri útoku zahynulo najmenej 35 ľudí a 134 ďalších utrpelo zranenia. Zariadenie sa využíva na výcvik za účasti inštruktorov NATO, dodala BBC.

Útok nasledoval po sobotňajšom varovaní námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova, že dodávky zbraní od západných krajín na Ukrajinu môžu byť "legitímnym cieľom" útoku ruskej armády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok