Ukrajina poprela mediálnu správu o Bennettovej snahe ovplyvniť Zelenského

TA3 ČTK
12.3.2022 23:37

Mychajlo Podoljak, ktorý sa za Ukrajinu zúčastnil rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom, dnes poprel informácie, podľa ktorých sa izraelský premiér Naftali Bennet snažil prehovoriť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prijať ruské podmienky na ukončenie vojny. O údajnej snahe Benneta, ktorý dnes so Zelenským znovu telefonicky hovoril, informoval denník The Jerusalem Post.

Prezident Zelenskyj žiada o okamžité prijatie Ukrajiny do Európskej únie
TASR/AP

Bennett pred týždňom rokoval osobne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa JP potom v utorkovom telefónnom rozhovore Zelenskému povedal, aby Putinove podmienky na ukončenie vojny prijal. Ukrajina by podľa nich musela urobiť mnoho ústupkov. "Keby som bol vami, myslel by som na životy svojich ľudí a návrh prijal," citoval JP Bennetta. Zelenskyj podľa denníka odpovedal: "Ja vás počujem."

Izrael má dobré vzťahy s Ruskom aj Ukrajinou a hovorí sa o ňom ako o možnom prostredníkovi. Je ale tiež kritizovaný za prístup k utečencom, ktorí prichádzajú z Ukrajiny aj do Izraela.

Podoljak, ktorý je poradcom šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie, dnes nátlak na Zelenského zo strany Bennetta poprel. "Izrael rovnako ako iné krajiny, ktoré môžu byť prípadne prostredníkmi, Ukrajine NEponúkol, aby súhlasila s podmienkami Ruskej federácie. Z vojenských a politických dôvodov je to nemožné. Naopak, Izrael vyzval Rusko, aby situáciu súdilo primeranejšie," napísal na twitteri Podoljak.

Podobne ako JP o Bennettovom tlaku na Zelenského informoval izraelský server Walla a americký web Axios. Vysoký izraelský predstaviteľ citovaný agentúrou Reuters ale ich správy označil za úplne chybné. "Premiér Bennett v žiadnom prípade neradil prezidentovi Zelenskému prijať Putinov návrh, pretože nemohol, pretože žiadny podobný návrh Izraelu nebol predložený. Bennett nepovedal Zelenskému, ako má konať, a nemá to v úmysle," povedal tento zdroj.

Ukrajinský prezident dnes večer na twitteri napísal, že s izraelským premiérom znova hovoril o možnostiach mierových rozhovorov. Tiež ho požiadal, aby pomohol s oslobodením starostu Rusu dobytého Melitopolu, ktorého podľa Kyjeva ruské sily uniesli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok