Šéfovia diplomacie Arménska a Turecka absolvovali rokovania o obnovení vzťahov

TA3 TASR
12.3.2022 16:03

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu absolvoval v sobotu "produktívne a konštruktívne" rokovania so svojím arménskym náprotivkom Araratom Mirzojanom, ktoré sú súčasťou snáh o obnovenie historicky napätých vzťahov medzi Tureckom a Arménskom.

Šéfovia diplomacie Arménska a Turecka absolvovali rokovania o obnovení vzťahov
TASR/AP

Ministri sa stretli na diplomatickom fóre v tureckej Antalyi. Ich stretnutie trvalo približne 30 minút. "Bola to veľmi produktívna a konštruktívna konverzácia. Vyvíjame úsilie o stabilitu a mier," uviedol Čavušoglu po rokovaniach.

Mirzojan zase uviedol, že "pokračuje proces normalizácie bez predbežných požiadaviek". Sobotné stretnutie ministrov zahraničných vecí Arménska a Turecka bolo prvým takýmto stretnutím od roku 2009. Napriek tomu, že Arménsko a Turecko spolu susedia, neudržiavajú vzájomné diplomatické vzťahy a hranice medzi nimi sú od roku 1993 uzatvorené.  

V januári sa však uskutočnili prvé rokovania o normalizácii vzťahov medzi špeciálnymi vyslancami týchto krajín od roku 2009, keď boli uzatvorené mierové dohody, ktoré však nikdy neboli ratifikované.

Vzťahy medzi Arménskom a Tureckom komplikuje viacero okolností, ktoré súvisia napríklad s tým, že Turecko v dlhodobom arménsko-azerbajdžanskom konflikte o Náhorný Karabach podporuje pozíciu Azerbajžanu. Ankara a Jerevan majú tiež odlišné pohľady na udalosti, počas ktorých zahynulo v období prvej svetovej vojny v Osmanskej ríši približne 1,5 milióna Arménov. Historici tieto udalosti často označujú za genocídu, čo však Turecko odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok