India odpálila raketu na územie Pakistanu. Išlo o nehodu, tvrdí ministerstvo obrany

TA3 TASR
11.3.2022 16:22

Indické ozbrojené sily v stredu omylom odpálili raketu na územie susedného Pakistanu. V piatok to oznámilo ministerstvo obrany v Naí Dillí, ktoré označilo tento incident za "hlboko poľutovaniahodnú nehodu", informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Špinavý vzduch indickej metropole bude čistiť gigantická čistička
TASR/AP

"V priebehu bežnej údržby nastala technická porucha, ktorá viedla k náhodnému odpáleniu rakety," oznámilo v stredu indické ministerstvo obrany s tým, že raketa dopadla na územie Pakistanu. Ministerstvo neuviedlo, o aký typ rakety išlo. Indické ministerstvo obrany vyjadrilo úľavu, že odpálenie rakety si nevyžiadalo obete. 

Vyhlásenie z Indie prišlo pár hodín potom, ako pakistanské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo "nevyprovokované narušenie pakistanského vzdušného priestoru nadzvukovým lietajúcim objektom indického pôvodu". Pakistanské ministerstvo si v tejto súvislosti predvolalo indického chargé d'affaires v Islamabade.

Podľa pakistanských úradov raketa poškodila budovy a vystavila riziku civilistov a lietadlá v pakistanskom vzdušnom priestore. Pakistan obvinil Indiu z "ľahostajného prístupu k mieru a stabilite v regióne". Od vyhlásenia nezávislosti v roku 1947 medzi sebou viedli Pakistan a India tri vojny. Dve z nich sa týkali sporného územia Kašmíru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok