Francúzska biatlonistka Simonová triumfovala v šprinte na 7,5 km. Paulína Fialková obsadila 22. miesto

TA3 TASR
11.3.2022 16:06

Francúzska biatlonistka Julia Simonová triumfovala v piatkovom šprinte na 7,5 km v rámci 9. kola Svetového pohára. V estónskom stredisku Otepää zvíťazila časom 20:45,8 min, keď na strelnici minula len jeden terč. Druhá skončila Nemka Vanessa Voigtová, síce zvládla preteky bez chyby, no na Francúzku nestačila bežecky a stratila 11 sekúnd. Tretie miesto obsadila Nórka Karoline Offigstadová Knottenová s mankom 12,8 s. Slovenka Paulína Fialková finišovala na 22. mieste (+1:21,9 min).

Francúzska biatlonistka Simonová triumfovala v šprinte na 7,5 km. Paulína Fialková obsadila 22. miesto
TASR/Martin Baumann (ilu)

V piatok panovali na strelnici veterné podmienky a tak chybovalo množstvo pretekárok. Úvodnú ležku zvládla ako prvá čisto až ôsma na štarte Anas Chevalierová-Bouchetová, ktorá sa zaradila priebežne na čelo. Po jednej chybe spravili Nórky Marte Olsbuová Röiselandová i Tiril Eckhoffová, Švédka Hanna Öbergová, jej sestra Elvira či Paulína Fialková spravili dve chyby. Češka Markéta Davidová trafila len jediný terč a zaradila sa na chvost poradia. Úvodnú streľbu zvládla bezchybne Nemka Vanessa Voigtová, rovnako dopadla aj na stojke a po výjazde zo strelnice sa prekvapujúco zaradila na prvé miesto pred Chevalierová-Bouchetová a H. Öbergovú (obe 0+1).

V poslednom kole dokázala svoj výkon vystupňovať a v cieli bola priebežne prvá. Dvadsaťštyriročnú pretekárku neobrali o premiérový triumf v kariére ani krajanka Denise Herrmannová, či Nórka Ingrid Landmarková Tandrevoldová (+21,9 s). Na trati však stále bola Simonová. Tá zvládla ležku čisto a na stojku si priviezla veľký minútový náskok. Pred poslednou ranou však zaváhala, stratila niekoľko sekúnd a minula. 

Z trestného kola ale vybehla s dvojsekundovým náskokom na priebežný čas Voigtovej a na záverečnom okruhu bojovala o premiérové víťazstvo v šprinte v kariére a štvrté individuálne celkovo. Na predposlednom medzičase zvýšila náskok na 5,1 sekundy, na poslednom dokonca na 9,1 a nakoniec si prišla pre triumf. V prebiehajúcej sezóne je jej vôbec prvý, doteraz bola v individuálnych pretekoch štyrikrát druhá a striebro získala aj v mixe na ZOH v Pekingu. Tretie miesto nakoniec obsadila Knottenová s vysokým štartovým číslom 53, ktorá strieľala čisto a po druhej položke bola priebežne prvá, no na súperky o triumf nestačila bežecky.

Paulína Fialková pridala na stojke k dvom chybám z ležky ešte jeden nesklopený terč a obsadila 22. miesto s mankom 1:21,9 minúty na víťazku. Jej sestra Ivona netrafila na ležke rovnako dva, no na druhej položke až štyri terče a skončila na 78. priečke (+3:32,9 min). Zuzana Remeňová pri svojej premiére v individuálnych pretekoch SP spravila po jednej chybe na oboch položkách a skončila na 74. pozícii (+3:05,5 min).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok