Expolicajt Slobodník vypovedal na súde, v nepriestrelnej veste hovoril o prípade Kučerku

TA3 TASR
11.3.2022 13:41

Bernarda Slobodníka priviedli v piatok v nepriestrelnej veste kukláči ako svedka na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Vypovedal v procese s bývalým policajným vyšetrovateľom Mariánom Kučerkom.

Súdy: Mariána Kučerku z prijímania úplatkov usvedčuje expolicajt Slobodník
TASR/Erika Krčová

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ho viní z dvoch skutkov - zločinu prijímania úplatku a obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku v spolupáchateľstve.

Marián Kučerka je obžalovaný z prijatia úplatku vo výške 25-tisíc eur od nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Slobodníka za to, že pomôže príbuznému exministra Petra Žigu. V druhom skutku sa mu kladie za vinu, že prijal úplatok vo výške 200-tisíc eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Mali pomôcť Žigovmu príbuznému

Slobodník vypovedal, že peniaze Kučerkovi dal. Potvrdil stretnutie v bratislavskom hoteli, kde mal byť okrem neho obžalovaný, Norbert Bödör a exminister Peter Žiga s príbuzným. Podľa neho dôvodom finančnej odmeny mala byť snaha, aby sa Štefan Žiga, ktorého firma mala figurovať v rozsiahlej ekonomickej trestnej činnosti daňového charakteru, vyhol obvineniu. Peniaze dostali za to, že spoločne s Mariánom Kučerkom ako vyšetrovateľom prejavili „iniciatívu“.

Obžalovaný uviedol, že svedok klame. Slobodník však tvrdil, že vypovedá tak ako predtým, akurát vtedy nehovoril všetky informácie. Je už na dôchodku, nie všetko si detailne pamätá, uvádza vraj pravdu a nikto ho nikdy na výpoveď nenavádzal.

Slobodník tvrdí, že všetky úplatky vrátil

Ja som sa ku všetkému priznal, ku všetkým úplatkom, ktoré som dostal, a vrátil som ich,“ reagoval Slobodník zvýšeným hlasom smerom k obhajobe Mariána Kučerku, ktorá ho spochybňovala ako svedka aj konzistentnosť jeho výpovede.

Exminister Žiga predčasom na ŠTS vypovedal, že na žiadnom takom stretnutí, kde sa mali preberať finančné odmeny, ktoré mali pomôcť jeho príbuznému, nikdy nebol. Akékoľvek podozrenia na adresu príbuzného, ktorý mal byť zapletený do protiprávnej činnosti, sa dozvedel iba z médií. Obžalovaného vraj nepozná.

Marián Kučerka takisto tvrdí, že nikdy spomínané stretnutie v hoteli nebolo a je nevinný. Zadržali ho v rámci policajnej akcie Judáš a počas nej i ďalších vysokopostavených policajných funkcionárov. Bol obvinený aj v rámci policajnej akcie Očistec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok