Rusi opäť ostreľujú jadrové výskumné centrum v Charkove, momentálne je bez elektriny

TA3 TASR
11.3.2022 12:18

Jadrové výskumné centrum v meste Charkov na východe Ukrajiny je údajne znova pod paľbou ruských síl, oznámil v piatok pred poludním Ukrajinský štátny úrad jadrového dozoru. Citovala ho tlačová agentúra DPA.

Zariadenie je teraz bez elektriny a na budove sú povrchové škody. Úrad sa teraz pokúša presnejšie stanoviť, aké môžu byť následky tohto poškodenia.

V Charkovskom inštitúte fyziky a technológie sa nachádza výskumný jadrový reaktor, ktorý funguje na nízko obohatený urán. Podľa nemeckej Spoločnosti pre bezpečnosť zariadení a reaktorov (GRS) boli oba ukrajinské výskumné jadrové reaktory už odstavené koncom februára – druhý sa nachádza v metropole Kyjev.

Civilistom vraj nehrozí nebezpečenstvo

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov uviedol, že po novom ostreľovaní jadrového výskumného centra "nehrozí civilnému obyvateľstvu žiadne nebezpečenstvo", informovala agentúra Reuters.

V neďalekom internáte horelo

Miestne médiá informovali, že následkom ostreľovania začalo horieť niekoľko izieb v študentskom internáte, ktorý sa nachádza blízko jadrového výskumného centra. Podľa týchto médií nikto neutrpel zranenia.

Ruské sily ostreľovali jadrový výskumný inštitút v Charkove, druhom najväčšom meste Ukrajiny, už aj vo štvrtok.

Ruské sily sa od začiatku invázie zmocnili Záporožskej jadrovej elektrárne a úložiska jadrového odpadu pri odstavenej jadrovej elektrárni v Černobyli, čo vyvoláva obavy o bezpečnosť ukrajinských jadrových zariadení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok