Z Ukrajiny utieklo už dva a pol milióna ľudí, útočisko našli najmä v Poľsku

TA3 TASR
11.3.2022 11:35

Dva a pol milióna ľudí ušlo z Ukrajiny od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára, uviedla v piatok Organizácia Spojených národov.

"Z Ukrajiny dosiaľ ušlo dva a pol milióna ľudí vrátane 116-tisíc občanov tretích krajín," uviedol na sociálnej sieti Twitter hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu Paul Dillon.

Šéf Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Filippo Grandi pripísal masové vysídľovanie obyvateľov Ukrajiny "nezmyselnej vojne", ktorá sa začala 24. februára. "Počet utečencov z Ukrajiny – tragicky – dnes dosiahol 2,5 milióna," uviedol Grandi na Twitteri. Informovala o tom agentúra AFP.

"Tiež odhadujeme, že zhruba dva milióny ľudí sú vysídlené v rámci Ukrajiny. Milióny ľudí boli v dôsledku tejto nezmyselnej vojny prinútené opustiť svoje domovy," dodal.

Pred ruskou vojenskou inváziou žilo na území Ukrajiny kontrolovanom centrálnou vládou v Kyjeve viac než 37 miliónov ľudí, píše AFP. Viac než polovica utečencov išla do Poľska.

Ruské útoky v piatok v meste Dnipro v centrálnej časti Ukrajiny zasiahli civilné ciele a jednotky Moskvy sa priblížili ku Kyjevu. Z hlavného mesta Ukrajiny podľa starostu Vitalija Klička utiekla od začiatku vojny zhruba polovica z približne 3,5 milióna obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok