Zelenskyj žiada hlavné izraelské múzeum holokaustu o možnosť vystúpiť k ruskej invázii na Ukrajinu

TA3 TASR
10.3.2022 17:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal hlavné izraelské múzeum holokaustu Jad Vašem o možnosť vyjadriť sa k ruskej invázii na Ukrajinu. Obe krajiny sa v súvislosti s konfliktom odvolávajú na nacistickú genocídu. Informuje agentúra Reuters.

Štáb TA3 na Ukrajine: Zelenského milujú aj Ukrajinci, ktorí ho nevolili. Dôvere sa teší aj armáda
TASR/AP

Jad Vašem vo štvrtkovom vyhlásení uviedol, že návrh v nedeľu prediskutuje s ukrajinským veľvyslancom v Izraeli. Zelenskyj sa prostredníctvom videopríhovorov snažil získať podporu zahraničia vrátane amerického Kongresu či britského parlamentu. Požiadal aj o vystúpenie pred izraelským Knesetom, tomu sa však práve začínajú parlamentné prázdniny.

Rusko tvrdí, že cieľom vojenskej operácie na Ukrajine je jej "denacifikácia", túto požiadavku však Ukrajina a západné krajiny považujú za nezmyselnú. Zelenskyj, ktorý je sám Žid, po bombardovaní blízko kyjevského pamätníka holokaustu Babyn Jar 3. marca uviedol, že "história sa opakuje".

Jad Vašem v priebehu štvrtka oznámil, že pozastavuje strategickú spoluprácu s ruským oligarchom a majiteľom futbalového klubu Chelsea Londýn Romanom Abramovičom, ktorý prisľúbil poskytnúť financie na výskum a pamiatku holokaustu. Po invázii na Ukrajinu sa však ocitol na sankčnom zozname západných krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok