Španielski poslanci schválili komisiu. Má vyšetriť sexuálne zneužívanie detí páchané predstaviteľmi katolíckej cirkvi

TA3 TASR
10.3.2022 17:43

Poslanci španielskeho parlamentu schválili vo štvrtok zriadenie odbornej komisie, ktorá vyšetrí sexuálne zneužívanie detí páchané predstaviteľmi katolíckej cirkvi. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že pôjde o vôbec prvé oficiálne vyšetrovanie takéhoto zneužívania.

kresťania náboženstvo cirkev ruženec 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Za zriadenie nezávislej komisie, ktorá vyšetrí "ohavné činy jednotlivcov voči bezbranným deťom" hlasovalo 286 poslancov dolnej 350-člennej komory španielskeho parlamentu, proti sa vyslovilo 51 a dvaja sa hlasovania zdržali.

V súlade s návrhom, ktorý parlamentu predložila vládnuca Španielska socialistická robotnícka strana vedená premiérom Pedrom Sánchezom spoločne s Baskickou národnou stranou, bude predmetná komisia zložená z expertov, zástupcov združení obetí zneužívania a členov duchovenstva. Predsedať jej bude španielsky ombudsman.

Úlohou komisie bude odhaliť páchateľov takýchto činov, ale aj ľudí, ktorí kryli zneužívanie. Z vyšetrovania vypracuje správu, ktorú predloží parlamentu. Zriadenie takéhoto orgánu privítal premiér Sánchez. V príspevku na Twitteri uviedol, že ide o "prvý krok v rámci úsilia o vyrovnanie sa s bolesťou obetí, ktoré dosiaľ neboli vypočuté" a poďakoval sa všetkým, ktorí túto "veľmi potrebnú" iniciatívu podporili.

Prípady sexuálneho zneužívania maloletých duchovnými začal - napriek absencii oficiálnych údajov od cirkvi - vyšetrovať v roku 2018 španielsky denník El País. Dosiaľ sa mu podarilo zhromaždiť podrobnosti o 1246 údajných prípadoch zneužívania, pričom niektoré sa mali stať už v 30. rokoch 20. storočia, pripomína AFP. 

Katolícka cirkev v Španielsku zverejnila pred približne desiatimi mesiacmi po prvý raz údaje o prípadoch zneužívania detí. Priznala však len 220 prípadov sexuálneho zneužívania zo strany cirkevných hodnostárov za uplynulých 20 rokov.

Cirkev najskôr vylúčila "dôkladnejšie vyšetrovanie" údajného zneužívania s tým, že má protokoly, ktoré sa takýmito sťažnosťami zaoberajú. Nedávno však vyšetrovanie zverila právnickej firme Cremades & Calvo Sotelo. Tá informovala, že jej vyšetrovanie potrvá asi rok, pričom sa inšpiruje vyšetrovaním obdobných prípadov z Francúzska a Nemecka.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok