Pandur – zaužívaná platforma so skúsenosťami zo zahraničných misií

špeciálny projekt
10.3.2022 18:45

Nákup nových bojových obrnených vozidiel 8x8 (BOV 8x8) patrí ku kľúčovým modernizačným projektom Pozemných síl OS SR. Jednou z platforiem, ktorá sa bude o úspech v slovenskom tendri uchádzať, je aj platforma Pandur II. Vozidlá na platforme Pandur 6x6 alebo Pandur II 8x8 majú vo svete niekoľko užívateľov a za sebou majú aj nasadenie v medzinárodných misiách.

Pandur – zaužívaná platforma so skúsenosťami zo zahraničných misií
Tiia Monto, CC BY-SA 3.0, prostredníctvom Wikimedia Commons

V súčasnosti má vozidlá rodiny Pandur zavedené vo výzbroji sedem krajín. Konkrétne sa jedná o Rakúsko, Belgicko, Slovinsko, Portugalsko, Česko, Kuvajt a USA. V niektorých krajinách sú vozidlá rodiny Pandur hlavnou bojovou technikou v kľúčových jednotkách pozemných síl. Rakúsko v súčasnosti disponuje 78 kusmi vozidiel Pandur 6x6 a 34 najnovšími vozidlami Pandur 6x6 EVO. V rokoch 2022 a 2023 očakáva Rakúsko dodanie ďalších 30 kusov vozidiel Pandur 6x6 EVO. Vozidlá Pandur 6x6 a Pandur 6x6 EVO sú súčasťou výzbroje 17. a 19. poľovníckeho práporu, spadajúce pod 3. poľovnícku brigádu, ktorá je zároveň brigádou rýchleho nasadenia. Pod názvom VALUK 6x6 využíva vozidlá Pandur aj slovinská armáda a to v počte 85 kusov a práve VALUK najviac zastúpeným vozidlom v slovinských pozemných silách. Vozidlá Pandur 6x6 sú v počte približne 150 kusov zavedené vo výzbroji Kuvajtskej národnej gardy a pod skratkou AGMS má s vozidlami na podvozku Pandur skúsenosti aj Veliteľstvo špeciálnych operácií Armády USA, najmä známa jednotka Delta Force.

Kolesové bojové obrnené vozidlo Pandur II 8x8 portugalskej armády. Allied Joint Force Command Brunssum, CC BY-SA 2.0, prostredníctvom Wikimedia Commons

Platforma Pandur II 8x8 je v súčasnosti zavedená v portugalskej a českej armáde. Portugalsko má vo svojej výzbroji aktuálne 188 kusov vozidiel Pandur II 8x8 vo viacerých verziách. Všetkých 188 vozidiel Pandur II 8x8 slúži v portugalskej Intervenčnej brigáde, ktorá je kľúčovou zložkou pozemných síl. Celkovo 127 vozidiel Pandur II 8x8 v ôsmych verziách slúži v českej armáde. Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo prvých 107 vozidiel bolo dodaných štátnym podnikom VOP CZ na základe kontraktu so spoločnosťou GDELS v šiestich verziách, 20 najnovších vozidiel vo verziách spojovacie vozidlo a štábne miesto velenia bolo vyrobených českou spoločnosťou Tatra Defence Vehicle a to na základe licencie, ktorú spoločnosť získala od koncernu GDELS. V Českej republike sú vozidlá pod názvom Pandur II CZ 8x8 zavedené vo výzbroji 4. brigády rýchleho nasadenia, ktorá doma aj v zahraničí plní tie najnáročnejšie úlohy. Čoskoro medzi užívateľov podvozkovej platformy Pandur II 8x8 pribudnú aj Filipíny a Indonézia.

Podvozková platforma Pandur má za sebou aj ostré nasadenia v zahraničných misiách. V rámci mierových operácií KFOR boli v Kosove nasadené vozidlá Pandur 6x6 rakúskej armády a vozidlá Pandur II 8x8 portugalskej armády. Šesť vozidiel na podvozku Pandur II 8x8 portugalskej armády nahradilo v Kosove zastaralé vozidlá V200 Chaimite. Portugalskí vojaci v Kosove si vozidlá Pandur II 8x8 pochvaľovali a veria, že ich obrnené vozidlá prispeli k zlepšeniu schopností riadenia a velenia, ochrany jednotiek a celkovo k plneniu cieľov aliančnej misie. Okrem Kosova nasadilo Portugalsko šesť bojových vozidiel Pandur II 8x8 aj v rámci misie MINUSCA v Stredoafrickej republike V Kosove boli v roku 2010 nasadené aj vozidlá Pandur II CZ 8x8 českej armády a išlo tak o premiéru českých Pandurov v zahraničnej misii. České vozidlá Pandur II CZ 8x8 boli nasadené aj Afganistane, kde sa predstavili aj vozidlá VALUK slovinskej armády. Vozidlá AGMS, ktoré vychádzajú z platformy Pandur 6x6, použilo Veliteľstvo špeciálnych operácií Armády USA v Iraku a videné boli aj v Sýrii.

Bojové obrnené vozidlo KBVP Pandur II 8x8 CZ zavedené v českej armáde. AČR

Vďaka angažovaniu sa svojich užívateľov v zahraničných misiách sa vozidlám rodiny Pandur dostala možnosť preukázať svoje kvality v nasadení v rôznych klimatických podmienkach. V aktuálne prebiehajúcom tendri na nové BOV 8x8 pre Ozbrojené sily SR súťaží aj platforma Pandur II 8x8. Voľbou tejto platformy by Slovensko získalo spoľahlivé vozidlá so skúsenosťami so zahraničných operácií. Zároveň sa voľbou platformy Pandur II 8x8 otvára možnosť realizovať výrobu týchto vozidiel na Slovensku a to vďaka spoločnosti Tatra Defence Slovakia. Tatra Defence Slovakia vďaka svojmu majiteľovi disponuje licenciou na výrobu bojových obrnených vozidiel 8x8. Okrem spoľahlivej platformy overenej v boji by tak Slovensko voľbou platformy Pandur II 8x8 výrazne prispelo aj k stimulácii slovenskej ekonomiky.

špeciálny projekt

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok