Nemecký exkancelár Schröder pracuje v ruských štátnych firmách, s Putinom chce hovoriť o Ukrajine

TA3 ČTK
10.3.2022 16:34

Bývalý nemecký sociálnodemokratický kancelár Gerhard Schröder, ktorý je známy blízkym vzťahom k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, je v Moskve. So šéfom Kremľa chce rokovať o mierovom riešení vojny na Ukrajine. Vo štvrtok o tom s odvolaním na svoje zdroje informoval portál Politico.

Bývalý nemecký kancelár Schröder chce v Moskve rokovať s Putinom o Ukrajine
TASR/Štefan Puškáš

Nemecké médiá považujú Schröderovu cestu do Ruska za prekvapenie, pretože bývalý kancelár v posledných týždňoch čelil tvrdému tlaku, aby sa od ruskej invázie jasne dištancoval a aby sa vzdal funkcií v ruských štátnych energetických spoločnostiach.

Portál Politico uviedol, že návšteva Moskvy nadväzuje na Schröderov rozhovor s neupresneným ukrajinským politikom v Istanbule. Tento politik, ktorého funkciu portál nespresnil, bol súčasťou ukrajinskej delegácie pre mierové rozhovory s Ruskom.

V tureckej Antalyi sa vo štvrtok zišli ministri zahraničia Ukrajiny a Ruska Dmytro Kuleba a Sergej Lavrov. Rokovanie ale žiadny výsledok neprinieslo, a to ani v otázke prímeria.

Je Putinovým zamestnancom

Denník Bild k tomu napísal, že Schröder odišiel do Moskvy bez koordinácie s nemeckou vládou a bez toho, aby informoval domovskú sociálnu demokraciu SPD. Bývalý kancelár, ktorý s ohľadom na svoj súčasný angažmán v ruských podnikoch je v podstate Putinovým zamestnancom, nie je v Rusku ako nemecký politický vyslanec, dodal portál.

Schröder doteraz ruskú inváziu komentoval vyhlásením na sociálnej sieti LinkedIn, v ktorom napísal, že sa obe strany, teda Rusko aj Západ, dopustili chýb, čo ale Moskvu neoprávňuje k tomu, aby na obranu svojich bezpečnostných záujmov nasadila vojenské prostriedky. O tvrdých sankciách napísal, že je potrebné predísť pretrhnutiu ostávajúcich politických, hospodárskych a spoločenských väzieb medzi Ruskom a Európou.

Na výzvu na odstúpenie nereagoval

Tŕňom v oku sú pre mnohých Nemcov a predovšetkým pre sociálnu demokraciu predovšetkým funkcie, ktoré Schröder zastáva v ruských firmách. Pôsobí tiež v spoločnostiach Nord Stream AG a Nord Stream 2 AG. Tieto podniky spravujú plynovody vedené Baltským morom, ktoré spájajú Rusko a Nemecko. Zatiaľ čo plynovod Nord Stream je v prevádzke, spustenie produktovodu Nord Stream 2 Nemecko zablokovalo. Schröder je činný aj v ruskej štátnej energetickej spoločnosti Rosnefť, ponuku má aj z ruského štátneho plynárenského podniku Gazprom.

SPD na konci februára Schrödera listom vyzvala, aby z ruských firiem odstúpil. Niekdajší kancelár na to doteraz nereagoval. Konkrétny čas však nedostal. Juhokórejská manželka bývalého kancelára Kim So-jon na sociálnych sieťach vyjadrila rozhorčenie nad tým, akému tlaku je jej muž vystavený. Tiež uviedla, že sa na Schrödera mnohí obracajú s tým, či by mohol pomôcť s vyjednávaním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok