Rokovania nepriniesli pokrok. Nádej na skoré ukončenie vojny je zmarená

TA3 TASR
10.3.2022 12:43

Ministrom zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny sa počas rokovaní v Turecku nepodarilo dosiahnuť pokrok smerom k ukončeniu vojny. Nádej na skoré ukončenie dva týždne trvajúceho konfliktu na Ukrajine je tým pádom zmarená.

ff
TASR/AP

Takto komentoval výsledky schôdzky medzi Sergejom Lavrovom a Dmytrom Kulebom v tureckom letovisku Antalya americký denník The New York Times. "Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov potvrdil, že na štvrtkovom stretnutí nedošlo k dohode o prímerí, pričom tvrdil, že prímerie ani nebolo obsahom rokovania," napísal NYT.

Denník pripomenul, že podľa šéfa ruskej diplomacie sa má o "takýchto otázkach" rokovať medzi ruskými a ukrajinskými predstaviteľmi v Bielorusku. Lavrov dodal, že štvrté kolo rozhovorov by malo byť už "čoskoro". Presný dátum však nespresnil.

Ukrajinskí a ruskí vyjednávači sa v Bielorusku naposledy stretli v pondelok. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak uviedol, že tretie kolo rokovaní neprinieslo výrazné zlepšenie celkovej situácie. 

Ruské ministerstvo obrany síce oznámilo, že otvorí dovedna šesť humanitárnych koridorov vo viacerých ukrajinských mestách a pozastaví paľbu, ukrajinské úrady však informovali o viacerých ruských útokoch. Pri jednom z nich bola zničená nemocnica v meste Mariupol, kde sa nachádzalo aj pediatrické a gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. Lavrov vo štvrtok vyhlásil, že nemocnica bola základňou "ultraradikálneho práporu Azov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok