Novozvolený juhokórejský prezident telefonoval s Bidenom o politike voči KĽDR

TA3 TASR
10.3.2022 08:53

Novozvolený juhokórejský prezident Jun Sok-jol absolvoval vo štvrtok telefonát s americkým prezidentom Joeom Bidenom, počas ktorého obaja opätovne potvrdili silné spojenectvo v oblasti bezpečnosti. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na predstaviteľov Junovej politickej strany Sila ľudu.

Novozvolený juhokórejský prezident telefonoval s Bidenom o politike voči KĽDR
TASR/AP

Biden zablahoželal Junovi k víťazstvu v prezidentských voľbách a novozvoleného konzervatívneho prezidenta Južnej Kórey pozval do Bieleho domu. "Obaja sa tiež zaviazali udržiavať úzku koordináciu pri riešení hrozieb, ktoré predstavuje jadrový a raketový program Kórejskej ľudovodemokratickej republiky," uviedol Biely dom.

Počas 20-minútového rozhovoru Jun zdôraznil potrebu užšej spolupráce medzi Južnou Kóreou a Spojenými štátmi v súvislosti s nedávnymi provokáciami Severnej Kórey, potvrdili predstavitelia PPP. Biden povedal Junovi, že USA pozorne monitorujú situáciu v Severnej Kórei a že úzka koordinácia medzi Soulom, Washingtonom a Tokiom je dôležitá pre politiku voči Pchjongjangu.

Jun, bývalý generálny prokurátor, sa zaviazal prehĺbiť spojenectvo s USA a zaujať tvrdší postoj voči Severnej Kórei. Ako pripomína Jonhap, niekoľko dní pred prezidentskými voľbami v Južnej Kórei vypálila Severná Kórea tento rok v poradí už deviatu balistickú strelu smerom k Japonskému moru.

Organizácia Spojených národov zakazuje Severnej Kórei, samozvanej jadrovej veľmoci, testovanie balistických striel, z ktorých niektoré sú schopné niesť i jadrové hlavice. Politickí pozorovatelia sa domnievajú, že Biden sa môže stať jedným z prvých zahraničných lídrov, ktorí usporiadajú summit s Junom, keďže sa očakáva, že koncom mája podnikne cestu do Ázie.

Junovi k víťazstvu vo voľbách údajne podľa Jonhapu zablahoželal aj japonský premiér Fumio Kišida. Vyjadril nádej, že obaja budú spolupracovať na zlepšení vzťahov medzi Soulom a Tokiom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok