Systémom Patriot sa nedá útočiť. Je určený na obranu, uviedol Naď

TA3
9.3.2022 20:53

Na Slovensko prídu stovky aliančných vojakov. Zelenú im dala vláda. Budúci týždeň o tom ešte musí rozhodnúť parlament. NATO tak posilní svoju východnú hranicu. Podobné jednotky by mali byť aj v Maďarsku, Rumunsku a v Bulharsku.

Rokovanie vlády NR SR
TA3 / David Duducz

Vojaci NATO budú mať podľa ministra obrany Jaroslava Naďa na Slovensku dve úlohy. Jedna bude odstrašujúca a ich druhou úlohou bude posilniť našu obranu.

Raketové systémy Patriot

Raketové systémy Patriot budú umiestnené na Slovensku. Z európskych krajín má Patriot vo výzbroji Poľsko, Nemecko, Holandsko, Grécko, Španielsko aj Rumunsko. Putin to kritizoval ako priame ohrozenie Ruskej federácie. Z pohľadu rusov, sa vo vzťahu k Slovensku po umiestnení systému Patriot na naše územie, podľa Naďa nič nezmení. „Systém je kompletne a len obranným systémom. To znamená, systém Patriot nemôže byť pre nikoho ohrozením, keďže vykonáva len obrannú prácu.“ Ďalej dodáva, „útočiť sa ním nedá.“

Myslí si, že tento systém môže prekážať len niekomu, kto má záujem o „agresívnu politiku a záujem o vedenie vojny.“ Niekomu kto chce realizovať „ďalšie plány, ktoré sa aj dnes úplne jasne realizujú aj na Ukrajine.“

Ozbrojené sily

Vladimir Putin žiada od jednotlivých krajín, ktoré sú v NATO od roku 1997, vrátane Slovenska, aby nemodernizovali svoje ozbrojené sily. „To je absurdná myšlienka, aby iná krajina nám určovala, akým spôsobom sa budeme starať o vlastnú obranu,“ myslí si Naď. Slovensko ani NATO nebudú aktívne zasahovať do vojenského konfliktu na Ukrajine, uviedol minister obrany.

                                                Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok