Korčok ocenil tri slovenské diplomatky. Prispeli k rozvoju slovenskej zahraničnej služby

TA3 TASR
9.3.2022 19:53

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok ocenil v stredu tri slovenské diplomatky, ktoré prispeli k rozvoju slovenskej zahraničnej služby. Ide o Magdu Vášáryovú, Vlastu Kunovú a Evu Bezákovú. TASR o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Korčok ocenil tri slovenské diplomatky. Prispeli k rozvoju slovenskej zahraničnej služby
TASR - Jaroslav Novák

Bývalá diplomatka a politička Vášáryová si z rúk ministra prevzala najvyššie vyznamenanie MZVEZ, medailu za zásluhy o slovenskú diplomaciu. Korčok zdôraznil, že ako štátna tajomníčka rezortu veľmi presne definovala základné princípy politiky SR, a to zvrchovanosť štátu, rešpektovanie medzinárodného práva a jej pevné miesto v spoločenstve slobodných a demokratických krajín. „Dnes, viac ako kedykoľvek predtým, si uvedomujeme ich podstatu,“ povedal. Ocenil aj jej volanie po pozdvihnutí politickej kultúry v domácej politike.

Zlatou plaketou ocenil docentku, právničku, vysokoškolskú pedagogičku a vedeckú pracovníčku Kunovú za jej „celoživotný prínos k rozvoju medzinárodných vzťahov, expertnému poradenstvu pre oblasť štátnej a verejnej správy a vzdelávaniu diplomatov a odborníkov v oblasti práva Európskej únie“.

Striebornou plaketou ministra bola za prínos pre zahraničnú službu ocenená dlhoročná diplomatka a zamestnankyňa MZVEZ Bezáková.

Minister Korčok v príhovore pripomenul aj tragický zásah vojny na Ukrajine do životov státisícov žien. „Na pozadí prebiehajúcej vojny na území susednej Ukrajiny všetci myslíme na tie ženy, ktoré sa stali obeťou tohto barbarstva, na utečenky, ale tiež na tie, ktoré ostávajú brániť svoju krajinu a hodnoty slobody a demokracie,“ vyzdvihol.

Udeľovanie ocenení ministra bolo súčasťou druhého ročníka iniciatívy Ženy v diplomacii, ktorá je zameraná na ženy v medzinárodnej politike, diplomacii, medzinárodných organizáciách, ako aj v rozvojových a humanitárnych projektoch vo svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok