Lukašenkova ochota vyhovieť Putinovi klesá. Prečo ešte nevstúpil do otvorenej vojny s Ukrajinou?

TA3 ČTK
9.3.2022 16:59

Napriek početným predpovediam sa režim bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka zatiaľ nepripojil k agresii Ruska proti Ukrajine. Síce ju plne podporuje, zároveň však hľadá zámienky, aby sa bieloruská armáda nemusela zúčastniť vojny. Uviedol to ukrajinský denník Ukrajinska pravda.

Rusko pošlem  Bielorusku 500 miliónov dolárov
TASR/AP

Chýba vôľa bojovať

Po protestoch z roku 2020 je na politickej scéne v Bielorusku takmer ticho. Aj za týchto podmienok je však bieloruská spoločnosť schopná zasiahnuť. Minulý týždeň vypukla v celej krajine "železničná vojna", pri ktorej bola prakticky ochromená vlaková doprava. Stalo sa to v dôsledku útokov na železničnú infraštruktúru a Lukašenkovmu režimu sa zatiaľ nepodarilo úplne zvíťaziť.

Bielorusi uplatňujú aj pasívnu rezistenciu. Počet útekov do zahraničia sa od začiatku vojny opäť prudko zvýšil. Situáciu ešte zhoršilo rozhodnutie ministerstva obrany náhle povolať záložníkov na niekoľkodňové armádne cvičenia. A hoci ich ministerstvo uisťovalo, že akcia sa dopredu plánovala a nemá nič spoločné s vojnou proti Ukrajine, zdá sa, že tento krok len povzbudil emigráciu.

Aj v samotnej bieloruskej armáde panujú veľké rozpaky, ak ide o ochotu bojovať. Nedávno sa na internete objavilo vyhlásenie náčelníka bieloruského generálneho štábu, v ktorom konštatuje nemožnosť vytvorenia jednotiek pre vojnu proti Ukrajine. Hoci pravdepodobne ide o podvrh, dlhý čas mu ľudia verili práve preto, že nahrávka zrejme odráža skutočné nálady v bieloruskej armáde.

Ako vyviaznuť z konfliktu

V skupinách na sociálnych sieťach, kde bieloruskí vojaci zvyčajne komunikujú, je postoj k možnému zapojeniu do vojny s Ukrajinou úplne opačný ako v Rusku. Lukašenko 3. marca vyhlásil, že Bielorusko je do vojny na Ukrajine tlačené zámerne, aby "obnažilo hranice". "Rýchlo si to s nami vybavia a my sa nestihneme ani vrátiť z Ukrajiny, aby sme sa bránili," povedal Lukašenko. "Budeme bojovať a umierať na našej pôde," dodal.

Ukazuje sa tak, že Lukašenko nie je ochotný plniť bez reptania príkazy Kremľa a hľadá medzeru, ktorá by mu umožnila vyviaznuť z konfliktu s čo najmenšími stratami. Jedným z možných dôvodov Lukašenkovej taktiky je nedostatok záruk pre ďalšiu finančnú podporu zo strany Ruska. Západné sankcie už ovplyvnili ruskú ekonomiku, ale hlavná búrka ešte len príde. Počas tejto situácie sa znižuje schopnosť Moskvy finančne podporovať spriatelený režim v Minsku. A s ním aj Lukašenkova ochota vyhovieť kremeľským rozmarom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok