USA podporili vojenský biologický program na Ukrajine, tvrdí Rusko a žiada vysvetlenie

TA3 TASR
9.3.2022 15:39

Rusko v stredu vyzvalo Spojené štáty, aby objasnili, prečo poskytli podporu údajnému vojenskému biologickému programu na Ukrajine, ktorý podľa Moskvy zahŕňal smrteľné patogény ako mor či antrax. Agentúra Reuters zdôraznila, že ruské tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

Lotyšsko zmenilo zákon a umožnilo svojim občanom bojovať na Ukrajine
TASR/AP

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová apelovala na transparentnosť Washingtonu ohľadom uvedených obvinení, ktoré však Kyjev rozhodne odmieta a hovorca Pentagónu ich označuje za absurdnú ruskú dezinformáciu. Zacharovová uviedla, že Rusko odhalilo dôkazy o takomto programe, ktorý je podľa jej slov financovaný Pentagónom, počas "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva nazýva svoju rozsiahlu agresiu voči Ukrajine.

"Už teraz môžeme povedať, že v ukrajinských biologických laboratóriách v bezprostrednej blízkosti územia našej krajiny prebiehal vývoj komponentov do biologických zbraní," tvrdí Zacharovová. "Nehovoríme o mierovom využití alebo o využití na vedecké ciele...." dodala. "Žiadame detaily," vyzvala USA s tým, aby medzinárodnému spoločenstvu poskytli oficiálne vysvetlenie.

Hovorkyňa Zacharovová tvrdí, že Moskva má dôkazy o tom, že ukrajinské ministerstvo zdravotníctva nariadilo po 24. februári - keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu - zničiť vzorky moru, cholery, antraxu a ďalších patogénov. Reuters konštatuje, že pravosť takýchto dokumentov nebolo možné nezávisle overiť. "Ukrajina striktne odmieta takéto obvinenia," vyhlásil hovorca prezidenta Volodymyra Zelenského. Hovorca amerického ministerstva obrany v utorok v tejto súvislosti povedal: "Tieto absurdné ruské dezinformácie sú jednoznačné lživé."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok