Briti zakročili proti ruskému miliardárovi, skonfiškovali mu súkromné lietadlo

TA3 TASR
9.3.2022 13:07

Britský minister dopravy Grant Shapps v stredu uviedol, že tamojšie úrady skonfiškovali na letisku v meste Farnborough v južnom Anglicku lietadlo "ruského miliardára".

USA letisko Washington pasažier lietadlo čakanie ekonomika ilu1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Nemenovaný zdroj z prostredia britskej vlády spresnil, že stroj využíval miliardár ruského pôvodu Eugene Shvidler, ktorý má americké občianstvo. Shvidler je obchodným partnerom prominentného oligarchu Romana Abramoviča.

Britské ministerstvo dopravy aktuálne spolupracuje s Úradom pre civilné letectvo na objasnení podrobností o lietadle, ktoré je registrované na spoločnosť Global Jet Luxembourg. "Vieme, že to nie je ruská spoločnosť, ktorá vlastní lietadlo, je to skôr lietadlo registrované v Luxembursku. Vykonávame ďalšie kontroly," povedal Shapps pre rádio LBC.

Správa o skonfiškovaní lietadla prišla niekoľko hodín po tom, ako Londýn oznámil, že v rámci sankcií voči Rusku plánuje zadržať každý ruský stroj, ktorý pristane v Spojenom kráľovstve. Zákaz sa vzťahuje na každé lietadlo, ktoré vlastní, prevádzkuje alebo si prenajíma ktokoľvek spojený s Ruskom. Ide o ďalšiu vlnu sankcií v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok