Novela vraj útočí na demokraciu. Vysoké školy chcú na protest opäť prerušiť výučbu

TA3 TASR
9.3.2022 12:20

Fakulty viacerých slovenských univerzít prerušia výučbu v čase, keď sa bude v národnej rade rokovať o novele vysokoškolského zákona. Avizoval to počas tlačovej konferencie dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Juraj Šteňo. Ako doplnil, novela vysokoškolského zákona útočí na demokraciu.

Protestný pochod za slobodné vysoké školy
TA3 / David Duducz

Dekani fakúlt vysokých škôl zásadne nesúhlasia s potláčaním akademickej samosprávy a autonómie na úrovni vysokých škôl a fakúlt. V novele žiadajú ponechať voľbu kandidáta na rektora verejnej vysokej školy vo výhradnej kompetencii jej akademického senátu, za podmienok určených štatútom vysokej školy. Tiež chcú ponechať zákonnú úpravu samosprávy na úrovni fakúlt tak, aby kandidáta na dekana volil akademický senát fakulty.

Žiadajú tiež, aby rozhodovanie o metodike rozpisu dotácie, rozpočte verejnej vysokej školy a o nakladaní s jej majetkom zostalo aj v kompetencii akademického senátu verejnej vysokej školy. Chcú tiež ponechať zastúpenie zamestnaneckej časti akademickej obce verejnej vysokej školy v jej správnej rade, ale aj stanovenie kritérií v oblasti pedagogickej a tvorivej činnosti na obsadzovanie pracovných miest vysokoškolských učiteľov v kompetencii vysokej školy v súlade s jej vnútorným systémom kvality.

Nový vysokoškolský zákon vo forme, v ktorej je predkladaný, zničí podľa dekanov demokratické princípy fungovanie vysokého školstva. Vo svojom vyhlásení tvrdia, že dlhodobo a jasne formulované námietky voči novele zákona zostali vedením ministerstva školstva odignorované a to aj napriek tomu, že vítajú zmeny, ktoré sú pozitívne.

Ako uviedol Šteňo, novela zákona má aplikovať zákonne normy prevzaté z niektorých európskych krajín. Ako tvrdí, meniť sa majú normy, ktoré dlhoročne dobre fungujú.

Predseda Rady vysokých škôl Martin Putala uviedol, že s novelou zákona o vysokých škôl zápasia s ministerstvom školstva už od začiatku roka 2021. "RVŠ vyzvala akademické senáty fakúlt, aby sa slobodne vyjadrili. Zo 106 fakúlt verejných vysokých škôl v SR 83 sa priamo postavilo za požiadavky, ktoré obhajuje RVŠ," povedal Putala.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling počas stredajšieho rokovania vlády uviedol, že o novele vysokoškolského zákona rokujú každý deň. "Aj teraz idem na rokovanie. Tento proces je momentálne v Národnej rade SR, takže je v rukách poslancov. S nimi rokujeme v oblasti kompromisných návrhov, aby sme sa posunuli ďalej," povedal minister školstva. Zároveň poznamenal, že ak niekto hovorí o politizácii, nech povie, kde je.

Novela zákona o vysokých školách sa má tento týždeň prerokovať počas Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a následne počas marca i v pléne parlamentu.

Celú tlačovú besedu si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok