Začali platiť nové cestovné poriadky pre vlaky a autobusy

SITA
9.12.2012 10:29

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. na väčšine traťových úsekov zaviedla taktovú dopravu, čo je nutné pre vytvorenie nadväznosti medzi jednotlivými vlakmi vo všetkých uzlových a odbočných železničných staniciach. Štátny prepravca vypraví denne 1 410 vlakov, z toho 1 185 osobných vlakov, 98 vlakov Regional Expres, 59 rýchlikov, 23 expresných vlakov, dvadsať vlakov EuroCity, trinásť zrýchlených vlakov, osem vlakov InterCity a štyri vlaky EuroNight.

Začali platiť nové cestovné poriadky pre vlaky a autobusy
SITA

Od 9. decembra začali platiť nové cestovné poriadky v osobnej železničnej a autobusovej doprave. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) na väčšine traťových úsekov zaviedla taktovú dopravu pri diaľkových, prímestských a regionálnych spojoch s pravidelnými intervalmi odchodov vlakov. Podľa štátneho dopravcu je to nutné pre vytvorenie nadväznosti medzi jednotlivými vlakmi vo všetkých uzlových a odbočných železničných staniciach. Cieľom je rovnomerná železničná dopravná obsluha na traťových úsekoch počas celého dňa.

Železničná spoločnosť Slovensko vypraví denne 1 410 vlakov, z toho osem vlakov InterCity (IC), dvadsať vlakov EuroCity (EC), 23 expresných vlakov (Ex), 98 vlakov RegionalExpres (REX), štyri vlaky EuroNight (EN), 59 rýchlikov (R), trinásť zrýchlených vlakov (Zr) a 1 185 osobných vlakov. "Vo vnútroštátnej doprave prichádza na mnohých tratiach k zmene časových polôh vedenia vlakov. Tento krok súvisí so zavedením taktovej dopravy vedenia diaľkovej dopravy na jednotlivých trasách v dvoj-, resp. štvorhodinových taktových režimoch," informovala Zuzana Červená z odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko.

Novinkou je pásmová dopravná obsluha medzi Bratislavou a Kútmi, spočívajúca v zabezpečení rýchleho návozu cestujúcich z blízkych aj vzdialených miest a obcí v okolí aglomerácie Bratislavy. "ZSSK týmto reaguje na potreby cestujúcich a predpokladané spustenie Bratislavskej integrovanej dopravy (BID), ktoré je plánované na prvú polovicu roka 2013," dodala Červená. Železničná doprava bude pritom tvoriť kostru dopravnej obsluhy v BID, k čomu prispeje i pásmová dopravná obsluha na traťovom úseku.

Rozšíril sa počet diaľkových vlakov najmä na tratiach Bratislava - Zvolen, Zvolen - Žilina, Zvolen - Košice a Bratislava - Prievidza. Vlaky IC budú na trati Bratislava - Žilina - Košice a späť premávať v štvorhodinovom takte. Z Bratislavy budú odchádzať o 5:33, 9:33, 13:33 a 17:33, v opačnom smere z Košíc o 5:28, 9:28,13:28 a 17:28. "Všetky vlaky IC budú počas celého obdobia platnosti, na rozdiel od ostatných rokov, v jednotlivých časoch bez zimného a letného variantu a s jednotnou schémou zastavovania v staniciach," uviedla Červená.

Nový vlak Ex 1502 Chopok bude v nedeľu jazdiť medzi Košicami a Bratislavou podľa prepravného poriadku a tarify pre vlaky IC. Je povinne miestenkový a jediný rozdiel v cenníku je v tom, že najvyššia cena lístka pri kúpe v deň odchodu bude vždy podľa cenovej úrovne B. Na trati Žilina - Bratislava sa v rannej špičke mení systém vedenia vlakov na Hlavnú stanicu v Bratislave. Vlak R 700 Polom nahradia tri nové páry vlakov REX z Trenčína a Nového Mesta nad Váhom. Zabezpečí sa tak hodinový interval príchodu diaľkových vlakov do Bratislavy hl. st. Doplnia ich ďalšie vložené vlaky REX, čím sa interval príchodu vlakov do Bratislavy zníži na polhodinový.

Časy odchodov a príchodov rýchlikov medzi Bratislavou, Žilinou a Košicami zostávajú bez zásadnejších zmien. Vlak R 705 Turiec bude z Bratislavy premávať až do Popradu-Tatier, v piatok až do Košíc a v sobotu len do Žiliny. Vlaky z Bratislavy do Zvolena budú jazdiť v dvojhodinovom takte. Každý druhý bude zo Zvolena pokračovať do Banskej Bystrice a Žiliny, ostatné pôjdu priamo do Košíc. Pribudne tak jeden pár vlakov. Rýchlik 820/821 Horehrobec bude vedený celoročne na trati Zvolen - Margecany s priamymi vozňami do a z Bratislavy. V Margecanoch bude zabezpečený od tohto vlaku prípoj na rýchlik do a z Košíc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok