Vietnamci protestovali proti čínskym nárokom na Juhočínske more

TASR
9.12.2012 10:16

Vietnamská polícia ukončila dnes dva protičínske protesty v Hanoji a Hočiminovom Meste, pri ktorých zadržala 20 demonštrantov. Ohniskom sporu boli územné nároky Vietnamu a Číny na Juhočínske more. Informovala o tom agentúra AP.

Vietnamci protestovali proti čínskym nárokom na Juhočínske more
SITA

Išlo pritom o vôbec prvú podobnú protestnú akciu, ktorá vzišla z napätia medzi susediacimi komunistickými krajinami, týkajúceho sa nárokov na Juhočínske more, ktoré je mimoriadne bohaté na ropu a zemný plyn. Na protestoch sa zúčastnilo asi 200 ľudí.

Protičínske nálady sú vo Vietname mimoriadne citlivou záležitosťou, keďže vietnamská komunistická vláda sa obáva, že ľudový odpor namierený voči Pekingu by sa mohol obrátiť i proti nej.

Vietnam v utorok varoval Čínu, aby rešpektovala jeho suverenitu. Tomu predchádzalo obvinenie čínskych lodí zo sabotáže vietnamského prieskumného plavidla v spornom území Juhočínskeho mora.

K urovnaniu sporov neprispelo ani vydávanie nových čínskych pasov, na ktorých je mapa zahŕňajúca do čínskeho územia aj sporné ostrovy v Juhočínskom mori.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok