Poľsko odovzdá USA stíhačky MiG-29. O poskytnutie bojových lietadiel žiada Zelenskyj

TA3 TASR
8.3.2022 22:11

Poľsko je pripravené premiestniť všetky svoje stíhačky typu MiG-29 na vojenskú základňu Ramstein v Nemecku a dať ich k dispozícii Spojeným štátom. Oznámil to v utorok poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau, pričom vyzval aj ostatné krajiny NATO, ktoré vlastnia tento typ stíhačiek, aby spravili to isté.

Agentúra AP podotkla, že Varšava týmto krokom zjavne súhlasila s tým, aby lietadlá následne použila ukrajinská armáda. Kyjev žiadal v uplynulých dňoch Západ o dodanie väčšieho počtu bojových lietadiel, pripomína AP.

"Orgány Poľskej republiky sú po konzultáciách medzi poľským prezidentom a vládou pripravené vyslať – okamžite a bezplatne – všetky svoje lietadlá MiG-29 na leteckú základňu Ramstein a dať ich k dispozícii vláde Spojených štátov," uviedol poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau, ktorého citovala agentúra PAP. Rau vo vyhlásení zároveň uviedol, že Poľsko žiada USA, aby mu poskytli používané lietadlá s podobnými vlastnosťami. "Poľsko je pripravené okamžite stanoviť podmienky kúpy týchto lietadiel," dodal.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken ešte v nedeľu informoval, že USA zvážia dodanie takýchto lietadiel Poľsku v prípade, že Varšava bude súhlasiť s poskytnutím stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Agentúra AP uvádza, že Washington sa momentálne zaoberá návrhom, v súlade s ktorým by Poľsku zmienené lietadlá nahradil stíhačkami typu F-16.

Americkí predstavitelia vyvíjali v pondelok – v reakcii na víkendovú prosbu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského – tlak na administratívu prezidenta USA Joea Bidena s cieľom dosiahnuť, aby uľahčila presun vojenských lietadiel z Poľska a ďalších členských krajín NATO vo východnej Európe na Ukrajinu, pripomína Rueters. Ukrajinskí piloti sú na stíhačky MiG-29 zvyknutí a vedia ich obsluhovať, keďže tento typ lietadiel využívajú aj ukrajinské vzdušné sily, pripomínajú agentúry PAP a AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok