Taliansky premiér Monti chce po prijatí rozpočtu rezignovať

TASR
8.12.2012 23:34

Taliansky premiér Mario Monti má v pláne rezignovať po tom, čo parlament prijme zákon o budúcoročnom rozpočte krajiny. Oznámil to dnes úrad talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana.

Taliansky premiér Monti chce po prijatí rozpočtu rezignovať
SITA

Taliansky premiér povedal, že necíti podporu parlamentu po tom, čo stredopravá strana Ľud slobody (PdL) Silvia Berlusconiho tento týždeň prestala podporovať jeho vládu a preto sa chystá rezignovať, citovala agentúra Reuters. Strana 76-ročného Berlusconiho vyjadrila nesúhlas so schválením vládneho dekrétu, podľa ktorého nebude môcť byť zvolený do parlamentu po dobu šesť rokov nikto, koho za isté delikty odsúdia na trest vyšší ako dva roky väzenia. Práve PdL proti tomuto návrhu ostro protestovala, keďže voči jej lídrovi prebieha viacero procesov.

Ak bude zákon o rozpočte prijatý "rýchlo", Monti uviedol, že okamžite potvrdí svoje odstúpenie. Vyjadrenia talianskeho premiéra prišli po jeho dvojhodinovom stretnutí s Napolitanom. Prezident má právomoc rozpustiť zákonodarný zbor, dodáva Reuters. Bývalý premiér Berlusconi dnes oznámil, že bude kandidovať v budúcoročných parlamentných voľbách opätovne na funkciu premiéra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok