Moskva znova sľubuje pokoj zbraní a humanitárne koridory. Predchádzajúce prísľuby nesplnila

TA3 ČTK
7.3.2022 21:59

Rusko plánuje zaviesť humanitárne koridory z niekoľkých ukrajinských miest od utorkového dopoludnia, odkedy má platiť pokoj zbraní, uviedli dnes ruské médiá s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

ff
TASR/AP

"Ruská strana vyhlasuje pokoj zbraní a je pripravená zaistiť humanitárne koridory na Ukrajine od 8. marca od 10.00 moskovského času (08.00 SEČ)," napísala agentúra TASS. Dodala, že Rusko je pripravené otvoriť humanitárne koridory z Kyjeva a ďalej z miest Černihiv, Sumy, Charkov a Mariupol. Tieto mestá boli v poslednej dobe terčom ruského bombardovania a ostreľovania. Predchádzajúce prísľuby humanitárnych koridorov, ktorými by mohlo odísť civilné obyvateľstvo do bezpečia, sa nesplnili.

Časť týchto koridorov má ale viesť do Ruska a Bieloruska. Kyjev má výhrady proti evakuácii Ukrajincov do krajín, z ktorých je proti Ukrajine vedená agresia. "Ruská federácia od 10.00 moskovského času vyhlasuje pokoj zbraní a je pripravená zaistiť humanitárne koridory: z mesta Kyjeva a okolia do Ruskej federácie cez územie Bieloruska (...) po dohode s ukrajinskou stranou," uviedlo ministerstvo podľa TASS.

Z mesta Černihiv má koridor viesť do Bieloruska, z mesta Sumy má koridor viesť dvoma smermi: do ukrajinskej Poltavy a do Ruska, z Charkova do Ruska či Ľvova. Aj z Mariupolu má viesť humanitárny koridor po dvoch cestách: na ruské územie a do ukrajinskej Záporožskej oblasti.

Strany sa v doterajších rokovaniach dohodli na potrebe humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov. V praxi však snaha o zorganizovanie týchto koridorov zatiaľ zlyhávala, pretože pokoj zbraní nebol dodržiavaný, podotkla stanica BBC. Podľa Kyjeva ruské sily v rozpore s dohodou o humanitárnych koridoroch ďalej ostreľovali ukrajinské mestá, a bránili tak v evakuácii ich obyvateľov.

Tretie kolo rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou o ukončení bojov na Ukrajine, ktoré sa dnes konalo v Bielorusku, zásadný posun neprinieslo. Kyjev však po skončení rozhovorov uviedol, že čiastkový pozitívny vývoj nastal v otázke humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov. Hlavný ruský vyjednávač Vladimir Medinskij krátko po rokovaní avizoval, že humanitárne koridory by mohli začať fungovať už v utorok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok