Správy o Ukrajine hľadajú ľudia na TA3, sledujú aj sociálne siete. Váhu má vplyv kamarátov a známych

TA3
8.3.2022 07:00

Už dvanásty deň sledujeme vojnu na Ukrajine. Najčastejším zdrojom informácií sú pre väčšinu z nás televízie. Pre divákov na Slovensku je to spravodajská televízia TA3. Potom nasleduje internetové spravodajstvo a sociálne siete. Väčšina Slovákov sa o vojnu a súvisiace záležitosti aktívne zaujíma a desatina ľudí chce aj finančne či materiálne pomôcť.

Facebook WhatsUp mobil sociálne siete 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Prieskumná agentúra IPSOS prišla s čerstvým prieskumom, ktorý ukazuje, na aké informačné zdroje sa na Slovensku spoliehame. O téme sme sa rozprávali s riaditeľom prieskumnej agentúry IPSOS Jakubom Hankovským.

Medzi hlavné informačné zdroje o konflikte na Ukrajine patrí okrem televízií aj internetové spravodajstvo či sociálne siete. V prieskume až polovica respondentov uviedla, že o vojne čerpá informácie na sociálnych sieťach, podľa Hankovského ide o "obrovský počet".

"Zároveň až 35 percent respondentov v rámci sociálnych sietí uviedlo, že čerpajú z informácií, ktoré im prezdieľali známi a kamaráti. Je to špecifický fenomén, o ktorom by sme mohli samostatne rozprávať, pretože vlastne nevieme, čo sa pod touto kategóriou skýva," priblížil Hankovský. V tomto prípade ide o bublinu ľudí s podobnými názormi vnútri skupiny.

Ďalším zdrojom informácií sú verejne známe osobnosti, ľudia sa zaujímali o facebookový profil prezidentky Zuzany Čaputovej, ale aj o ďalších vládnych či opozičných politikov. V rebríčku interakcií a zdieľaní je vysoko aj Ľuboš Blaha zo Smeru. Blaha však medzi zdrojmi nevyskočil tak vysoko, lebo v prvých dňoch o vojne na Ukrajine vôbec neinformval. "Druhá vec je, akým spôsobom informoval," zdôraznil Hankovský. Poukázal na to, že mnohí do poslednej chvíle vylučovali možnosť ruského útoku na nášho východného suseda.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok