Dve nemocnice spustia očkovanie vakcínou Novavax, postupne sa pridajú aj ostatné

TA3 TASR
7.3.2022 11:58

Očkovanie vakcínou od spoločnosti Novavax sa spustí vo štvrtok (10. 3.) v banskobystrickej a trnavskej nemocnici. Postupne sa pripoja aj ostatné subjekty.

"Z logistických a organizačných dôvodov bude očkovanie spustené od štvrtka vo Fakultnej nemocnici Trnava a Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica a od piatka (11. 3.) vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana Prešov," priblížila hovorkyňa. Od pondelka (14. 3.) má byť podľa jej slov dostupné očkovanie predmetnou vakcínou v 46 centrách v rámci celého Slovenska.

Vakcína je podľa ministerstva vhodná aj pre tých, ktorí mali medicínsku kontraindikáciu na doteraz schválené vakcíny. "Vakcína je postavená na báze proteínu. Na rovnakom princípe fungujú aj očkovacie látky, ktoré sa desiatky rokov používajú, napríklad proti chrípke, žltačke či rakovine krčka maternice," vysvetlil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Z údajov Národného centra zdravotníckych informácií vyplýva, že na vakcínu Nuvaxovid je prihlásených 1771 čakateľov, 130 ľudí už má pridelený termín vakcinácie. Očkovanie danou vakcínou je možné ako prvé očkovanie alebo ako booster dávka (tretia dávka). Na Slovensko bolo začiatkom marca doručených 93 000 vakcín od spoločnosti Novavax. Celkovo ministerstvo zakontrahovalo 600 000 dávok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok