Mediátorom v konflikte chce byť aj Izrael. Tamojší premiér sa osobne stretol s Putinom

TA3 TASR
6.3.2022 15:12

Mediátorom v ukrajinsko-ruskom konflikte chce byť aj Izrael. Vyhlásil to tamojší premiér Naftali Bennett. Ten sa osobne stretol so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Do Moskvy dorazil ako vôbec prvý zahraničný štátnik od vypuknutia invázie. Niekoľkokrát za uplynulé dni telefonoval aj s ukrajinským prezidentom.

Izraelský premiér Naftali Bennett v nedeľu vyhlásil, že Izrael má "morálnu povinnosť" a musí pomôcť zastaviť boje na Ukrajine. S týmto vyhlásením prišiel Bennett po tom, ako v sobotu v Moskve rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a následne ho v Berlíne prijal nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. Bennett je v kontakte aj s ďalšími svetovými lídrami i s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, poznamenala agentúra AFP monitorovaná TASR.

Bennett v nedeľu po návrate do Izraela absolvoval telefonát s Putinom, v ktorom posúdili najnovší vývoj na Ukrajine. Podľa vyjadrenia tlačovej služby Kremľa sa obaja politici dohodli, že zostanú v kontakte. Bennett podľa agentúry AFP avizoval, že Izrael bude pokračovať vo svojom diplomatickom úsilí "podľa potreby".

"Aj keď šanca nie je veľká - (ale) ak sa objaví čo i len malá príležitosť a budeme mať prístup ku všetkám stranám a možnostiam -, považujem za našu morálnu povinnosť vynaložiť maximálne úsilie" na hľadanie riešenia súčasného konfliktu, povedal Bennett.

Izrael prisľúbil pomoc

AFP poznamenala, že Bennett sa nepridal k politikom západných mocností, ktorí rázne odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu a/alebo poskytli Ukrajine útočné zbrane. Izrael namiesto prisľúbil Ukrajine humanitárnu pomoc: podľa informácií z nedele Izrael na Ukrajine postaví poľnú nemocnicu a do nemocnice v Ľvove prepraví generátory.

Podľa Izraela bola Bennettova cesta do Moskvy  koordinovaná s Washingtonom a hlavnými európskymi mocnosťami, ale izraelské médiá informovali, že americkí predstavitelia vyjadrili pochybnosti, či Bennett dokáže ovplyvniť Putinove kroky. Bennettova kancelária uviedla, že s Putinom rokoval aj o osude Židov na Ukrajine a v Rusku.

Izraelská ministerka vnútra Ajelet Šakedová v nedeľu uviedla, že Izrael sa pripravuje na situáciu, že sa tam prisťahuje okolo 100.000 ľudí z Ukrajiny a Ruska, a to v súlade so zákonmi, ktoré umožňujú ľuďom s overiteľným židovským pôvodom stať sa izraelskými občanmi.

Krajina prijala utečencov

Medzičasom v Izraeli v nedeľu pristáli lietadlá s asi 300 ukrajinskými Židmi, medzi ktorými bolo aj 100 osirelých detí. Ministerstvo pre prisťahovalectvo im ponúklo dočasné ubytovanie v hoteloch a ďalšiu pomoc. Šakedová informovala, že od vypuknutia konfliktu na Ukrajine vstúpilo do Izraela 2034 ukrajinských utečencov, z ktorých 90 percent nespĺňa podmienky pre "zákon o návrate" ľudí so židovským pôvodom.

Bennett bol druhým svetovým lídrom, ktorý rokoval s Putinom od 24. februára, keď ruská armáda podnikla inváziu na Ukrajinu. Prvý zahraničným politikom prijatým v Kremli po týchto dramatických udalostiach bol pakistanský premiér Imran Chán. Jeho návšteva však bola - na rozdiel od Bennettovej - vopred plánovaná a dlho pripravovaná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok