Silvio Berlusconi bude opäť kandidovať na funkciu premiéra

TA3
8.12.2012 15:54

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi dnes oznámil, že bude kandidovať v budúcoročných parlamentných voľbách opätovne na funkciu premiéra.

Silvio Berlusconi bude opäť kandidovať na funkciu premiéra
SITA

Víťaz parlamentných volieb z roku 2008 podľa agentúry Reuters uviedol, že jeho strana Ľud slobody (PdL) podporí návrh budúcoročného rozpočtu napriek tomu, že tento týždeň bojkotovala dve hlasovania o dôvere vláde Maria Montiho.

"Vraciam sa žiaľ do verejnej služby. A opäť to robím kvôli pocitu zodpovednosti," povedal Berlusconi redaktorom spravodajskej televízie TGCOM24, ktorú vlastní, počas rozhovoru na trávniku tréningového ihriska svojho futbalového klubu AC Miláno. Berlusconi jednoznačne potvrdil svoju kandidatúru, o ktorej možnosti sa v kuloároch hovorilo už niekoľko týždňov, iba dva dni po tom ako PdL prestala podporovať vládu premiéra Maria Montiho.

Krajina sa tak dostala bližšie k možnosti vypísania predčasných volieb, ktoré by sa mali konať v apríli 2013. Berlusconi dnes povedal, že prijateľným termínom volieb by bol 10. marec. Strana 76-ročného štvornásobného premiéra vyjadrila nesúhlas so schválením vládneho dekrétu, podľa ktorého nebude môcť byť zvolený do parlamentu po dobu šesť rokov nikto, koho za isté delikty odsúdia na trest vyšší ako dva roky väzenia. Práve PdL proti tomuto návrhu ostro protestovala, keďže voči jej lídrovi prebieha viacero procesov.

Taliansky prezident Giorgio Napolitano netajil znepokojenie nad vnútropolitickým vývojom v krajine a vyzval, aby sa politickí lídri snažili zabrániť pádu vlády v turbulentných časoch. Mario Monti konštatoval, že vláda pokračuje v normálnej činnosti a situáciu musí vyhodnotiť prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok