Bezpečnostná rada OSN v pondelok opäť zasadne v súvislosti s vojnou na Ukrajine

TA3 TASR
5.3.2022 10:36

Bezpečnostná rada OSN v pondelok opäť absolvuje mimoriadne zasadnutie v súvislosti s inváziou ruských vojsk na Ukrajinu. V noci na sobotu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Bezpečnostná rada OSN 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Po pondelkovom verejnom zasadnutí sa táto 15-členná rada stretne aj za zatvorenými dverami, aby prediskutovala možné vypracovanie návrhu rezolúcie, povedal pre AFP diplomat pod podmienkou anonymity. Túto neverejnú diskusiu údajne spoločne navrhli predstavitelia Mexika a Francúzska, ktorí chcú v návrhu rezolúcie vyzvať na vyhlásenie prímeria, ničím nerušený prístup pre humanitárnu pomoc a ochranu civilistov.

Spojené štáty však podľa diplomatov avizovali, že návrh rezolúcie nepodporia, pokiaľ v ňom nebude explicitne napísané, že humanitárnu krízu na Ukrajine spôsobilo Rusko. Francúzska vláda pôvodne chcela, aby BR OSN hlasovala o návrhu rezolúcie ešte v utorok 1. marca, čo sa nakoniec nestalo. Po kritike predstaviteľov Spojených štátov sa však postoj Paríža zmenil a už netrvá na tom, aby sa hlasovanie uskutočnilo čo najskôr, tvrdia spomínané diplomatické zdroje.

Ak poznamenáva AFP, akýkoľvek návrh rezolúcie kritizujúci Rusko je odsúdený na neúspech, pretože Moskva má v BR OSN právo veta. Bezpečnostná rada OSN zasadla v piatok v reakcii na útok na Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine, ktorý podľa Kyjeva vykonali ruskí vojaci. 

Veľvyslanec Moskvy pri OSN Vasilij Nebenzia odmietol obvinenia, že ruské sily ostreľovali najväčšiu jadrovú elektráreň Európy v meste Záporožie na juhovýchode Ukrajiny. "Tieto vyhlásenia sú jednoducho nepravdivé," povedal Nebenzia na zasadnutí bezpečnostnej rady. "Toto všetko je súčasťou bezprecedentnej kampane lží a dezinformácií proti Rusku," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok