Počet obetí útoku na šiitskú mešitu v Pakistane stúpol. K útoku sa prihlásil Islamský štát

TA3 TASR
5.3.2022 10:12

Najmenej 63 ľudí prišlo o život a ďalších takmer 200 osôb utrpelo zranenia pri piatkovom bombovom útoku na šiitskú mešitu v meste Pešávar na severozápade Pakistanu. Bilanciu obetí tohto teroristického činu prináša agentúra AP.

Počet obetí útoku na šiitskú mešitu v Pakistane stúpol. K útoku sa prihlásil Islamský štát
TASR/AP

K zodpovednosti za atentát sa prostredníctvom svojej propagandistickej tlačovej agentúry Amák prihlásila miestna odnož extrémistickej organizácie Islamský štát.

Pakistanská polícia podľa AP priblížila, že na mešitu v Pešávare, hlavnom meste provincie Chajbar Paštúnchvá, zaútočil v piatok jediný muž. Konal samostatne a pri vstupe do objektu začal strieľať na ochranku. Pri streľbe zahynul na mieste jeden policajt a druhý podľahol svojim zraneniam po prevoze do nemocnice. Atentátnik sa následne v mešite odpálil.

V tomto regióne, ktorý susedí s Afganistanom, podobné útoky nie sú výnimočné a často sa k nim hlási buď militantná organizácia Islamský štát, alebo islamistické hnutie Taliban.

Pakistan je druhou najľudnatejšou moslimskou krajinou na svete. Po Iráne má druhú najväčšiu šiitskú populáciu, a to aj napriek tomu, že väčšina tamojších moslimov sa hlási k sunnitskej vetve islamu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok