Ruská armáda tvrdí, že vstúpila do ďalšieho mesta. Ukrajinci majú inú verziu

TA3 ČTK TASR
4.3.2022 11:50

Ruským vojakom sa podarilo preniknúť do ukrajinského prístavu Mykolajiv na pobreží Čierneho mora. V časti mesta sa ešte bojuje, informuje Reuters, pričom sa odvoláva na tamojšie úrady. Neskôr Reuters uviedol, že podľa poradcu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bol ruský pokus o preniknutie do Mykolajiva odrazený.

Ruská armáda vstúpila do ďalšieho mesta,
TASR/AP

"Okrem Chersonu zrejme padlo ďalšie ukrajinské mesto, je to čerstvá správa, ide o Mykolajiv v tej istej oblasti. Je to veľké oblastné mesto, už to potvrdil aj šéf tamojšej administratívnej oblasti," informoval spolupracovník TA3 Martin Dorazín priamo z Ukrajiny. Doplnil, že v oblasti začínajú zároveň vysielať ruské televízie a ruské rádiá, ktoré šíria propagandu. "Je to signál, že chcú ovládnuť mozgy civilného obyvateľstva, ktoré tam ostalo," vyjadril sa novinár.

"Nepriateľ podnikol ďalší pokus preniknúť do Mykolajiva. Kolóna vchádza do mesta! Je neveľká, nesmieme ju nechať prejsť! Bránime mesto," uviedol podľa miestneho servera gubernátor Vitalij Kim. Nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva obrany medzičasom uviedol, že ruská armáda si možno plánuje v Mykolajive zriadiť základňu pred tým, ako zaútočí na Odesu, najväčšie prístavne mesto na Ukrajine.

Už predtým sa v médiách objavili správy, že ukrajinské námroníctvo radšej potopilo svoju vlajkovú loď, ktorú práve modernizovali v mykolajivských lodeniciach, aby nepadla do rúk nepriateľa.

Ruský vojenský konvoj, ktorý sa postupne presúva ku Kyjevu, je podľa amerického rezortu obrany stále približne 25 kilometrov od hlavného mesta. Túto kolónu vozidiel spomalili "ukrajinský odpor, mechanické poruchy a zápchy," píše ministerstvo s tým, že za uplynulé dni dosiahla len malý pokrok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok