Moldavsko požiadalo o vstup do Európskej únie. Chceme žiť v mieri, povedala prezidentka krajiny

TA3 TASR
3.3.2022 18:03

Moldavsko oficiálne požiadalo o členstvo v Európskej únii. Oznámila to vo štvrtok prezidentská kancelária tejto republiky, z ktorej vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

Únia sa zhodla na novom balíku protiruských sankcií, zahŕňa aj strop na cenu ropy
AP Photo/Virginia Mayo

Moldavská prezidentka Maia Sanduová vo vyhlásení pred novinármi uviedla, že jej krajina "podpísala žiadosť o vstup do Európskej únie". Vyhlásenie prichádza týždeň po tom, ako Rusko vojensky napadlo Ukrajinu.

Európsky parlament v priebehu tohto týždňa vyjadril podporu podobnému kroku aj v prípade vojnou sužovanej Ukrajiny. Šéf moldavskej diplomacie Nicu Popescu vyhlásil, že štvrtok je "dňom, ku ktorému sa budú hrdo hlásiť budúce generácie". Dodal, že ide o "moment, v ktorom sa naša krajina nezvratne zakotvila v európskom priestore".

Moldavsko v roku 2014 podpísalo s EÚ "prístupovú dohodu" zameranú na zosúladenie sa s bruselskými politickými a ekonomickými normami, ale bolo to bez garancie členstva. Krok Moldavska prichádza v ten istý deň, keď o členstvo v eurobloku formálne požiadalo aj Gruzínsko, ďalšia postsovietska republika. 

Aj keď krajiny získajú štatút kandidátskej krajiny, proces vstupu bude dlhý a bude zahŕňať rozsiahle reformy. Okrem toho majú všetky existujúce členské krajiny EÚ v súvislosti s novými "prírastkami" právo veta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok