Ozval sa prvý veľký ruský podnik. Ropný gigant Lukoil vyzval k ukončeniu vojny na Ukrajine

ČTK TA3
3.3.2022 17:39

Ruský ropný gigant Lukoil vo štvrtok vyzval k rýchlemu ukončeniu vojny na Ukrajine. Stal sa tak prvým veľkým ruským podnikom, ktorý sa postavil proti ruskej invázii na Ukrajinu, napísala agentura AFP.

Lukoil (SITA/AP)
SITA/AP

"Vyslovujeme sa za rýchle zastavenie ozbrojeného konfliktu a plne podporujeme jeho riešenie prostredníctvom vyjednávania a diplomatických prostriedkov," cituje AFP z vyhlásenia vedenia podniku. Internetové stránky Lukoilu sú momentálne nedostupné.

Lukoil je druhým najväčším ťažiarom ropy v Rusku po štátnej spoločnosti Rosnefť. Väčšinovými vlastníkmi Lukoilu sú šéf podniku Vagit Alekperov a jeho námestník Leonid Fedun, upozornila agentúra Reuters.

Podnik uviedol, že je znepokojený "tragickými udalosťami na Ukrajine", a vyjadril sústrasť všetkým, ktorých konflikt postihl. Zároveň uistil, že urobí všetko, aby mohol stabilným spôsobom pokračovať vo svojich aktivitách po celom svete.

Spoločnosť Lukoil tento týždeň oznámila, že minulý rok zvýšila čistý zisk na 773,4 miliárd rubľov z 15,2 miliárd rubľov v predchádzajúcom roku. Za prudkým nárastom zisku stáli vyššie ceny ropy a plynu i vyšší objem produkcie podniku. Tržby spoločnosti stúpli o viac než dve tretiny na 9,4 bilióna rubľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok